Почетна » ПРОЦВАЛА ГРОЧАНСКА ЧАРШИЈА Реконструкција која је након годину дана завршила растом траве!

ПРОЦВАЛА ГРОЧАНСКА ЧАРШИЈА Реконструкција која је након годину дана завршила растом траве!

од admin
0 коментар

Реконструкција Булевара ослобођења у Гроцкој почела је крајем децембра 2015. године а радови су завршени у последњем тромесечју 2016. године.

Како је навођено из Инфо службе ГО Гроцка, Грочанска чаршија је заштичено културно-историјско наслеђе, као типичан амбијент српске варошице из 19. века и представља центар овог насеља.

Поптуно запостављена и оронула улица коначно је ушла у темељну обнову, а она подразумева реконструкцију водоводне и канализационе мреже, коловоза и тротоара. Поред тога, улица је добила кишну канализацију, све електро инсталације на стубовима су премештене у подземне канале, а уграђено је и 12 бандера јавне расвете.

Чаршијом се од 26. маја 2016. године ширио извесно време мирис битумена…

Гранитне коцке које прекривају 225 дужних метара улице учвршћивале су се битуменском смолом, која се у кува у казану на лицу места, а потом се пажљиво, тако врела и течна, ручно сипала у простор између коцки. Да не буде мрдања и да свака стоји чврсто на свом месту.

Како кажу стручњаци, уколико се подлога добро припреми и коцке лепо сложе, о неком посебном одржавању се и не може посебно причатии додају да би се требало видети како ће се решити питање фугне међу камењем, уколико се не попуне неком масом након неког времена ће почети расти трава међу њима. Услед деловања травки, омогућиће се улазак воде која ће потом зими да повећава размак.

Тек нам је друга зима ступила од како је Грочанска чаршија реконструисана, а међу „фугнама“ појавила се трава. Готово на целој дужини ове улице, од цркве до центра, видљива је израсла трава.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар