Почетна » Антику прекрила депонија: Обнова римске гробнице у Брестовику

Антику прекрила депонија: Обнова римске гробнице у Брестовику

од admin
0 коментар

 

НАКОН пуних 56 година од последње санације касноримске гробнице у грочанском селу Брестовик, почели су радови на обнови и заштити. Сарадњом Археолошког института у Београду, градског и републичког Завода за заштиту споменика културе урађен је предлог пројекта конзервације и рестаурације, а циљ је заштита архитектуре и зидног сликарства овог јединственог здања.

Планираним радовима на заштити гробнице у Брестовику, биће учињен значајан корак ка очувању драгоценог културног наслеђа римског периода на територији наше државе, као и његовој популаризацији у културне и туристичке сврхе.

– Након прибављања потребне документације, први теренски радови се односе на чишћење гробљанске депоније, која је формирана у непосредној близини античког маузолеја – објашњавају надлежни из Центра за културу Гроцка. – У планове на обнови античке гробнице се непосредно укључио и Град као и општина Гроцка са својим јавним предузећима и Центром за културу.

Осим грађевинских радова на осигурању гробнице од воде и влаге, у плану је и да се измести стаза којом се долази до маузолеја, а која тренутно пролази средином приватног плаца. Идеја је да се направи нова и да она иде ободом имања, као и да се посебно уради нова капија, озелени и уреди простор око гробнице, а испред ње постави клупа и табла са информацијама за туристе и посетиоце.

Иначе, Римска гробница у Брестовику датира из 3. века наше ере, са више одаја и остацима фреско-сликарства, редак је и јединствен споменик културе из античког периода на овим просторима. Припадала је властелинској римској породици, а крајем 19. века пронашао је на свом имању домаћин Вукашин Милосављевић, док је садио шљивик и копајући простор за садницу упао је у гробницу.

 

Те исте 1895. године прва и темељна истраживања гробнице праћена белешкама и цртежима, како начела струке и налажу, спровео је Михаило Валтровић, оснивач Српског археолошког друштва и управник Народног музеја, а 1905. године спроведени су и први конзерваторски радови. Радови на конзервацији и реконструкцији гробнице у којем се данас налази урађени су задњи пут 1954. године.

ВИРТУЕЛНИ ОБИЛАЗАК

ЦЕНТАР за културу Гроцка недавно је на свом сајту посетиоцима омогућио и виртуелни обилазак гробнице у Брестовику. Посредством само једног клика може се завирити у споменик културе који датира још из 3. века.

Ј. ДИНЧИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − 9 =