Почетна » БОРБА ЗА ДЕТЕ У КАЛУЂЕРИЦИ Сакрили унука да га не би предали оцу

БОРБА ЗА ДЕТЕ У КАЛУЂЕРИЦИ Сакрили унука да га не би предали оцу

од admin
0 коментар

Дечака Ј. С. (5) из београдског насеља Калуђерица, чија је мајка умрла 2014, јуче су радници Центра за социјални рад општине Гроцка и полиција покушали да одузму од бабе и деде Спасоја Стефановића и предају га оцу Славиши Симићу.

– Добили смо савет да склонимо дете из куће кад социјални радници дођу по њега, што смо и учинили. Мајка покојне Данијеле и малишанова бака Весна је обавештена да мора да се јави суду како би дете предала – каже за “Блиц” Спасоје Стефановић, Веснин невенчани супруг.

Он наводи да је поступак за утврђивање старатељства у току, а Центар за социјални рад поступа по привременој одлуци Суда да дете додели оцу.

– Отац детета Славиша је злостављао и Данијелу и дете, за шта имамо лекарска уверења као доказе. У пресуди за развод њиховог брака пише да је Славиша Данијелу злостављао, чак и да ју је јавно претукао на улици. Привремену меру смо једном обарали, али је опет донета на основу извештаја Центра за социјални рад и Славишине изјаве. Ми ћемо први пут дати изјаву 4. априла и циљ нам је да дотад дете сачувамо од њега – каже Стефановић.

Полицији је предат мобилни телефон дечакове мајке у коме су „језиве поруке“ од бившег супруга.

Он наводи да је Данијела побегла од Славише, развела се и живела с њим и Весном док у априлу 2014. није преминула са само 26 година.

– Славиша отад није плаћао алиментацију, појављивао се у нашој кући у пола ноћи под изговором да жели види дете, а заправо није имао где да спава. Нема посао, ни пребивалиште, где ће дете с њим уопште живети ако га узме – са стрепњом прича Спасоје.

У Центру за социјални рад Гроцка јуче нисмо успели да добијемо коментар у вези с овим случајем.

Dramatično: Policija i socijalni radnici ispred kuće u beogradskom naselju Kaluđerica

Драматично: Полиција и социјални радници испред куће у београдском насељу Калуђерица

– Према закону, у оваквим случајевима старатељство добија родитељ када је то могуће, потом најближи живи чланови, уколико желе и уколико су подобни и, коначно, држава или надлежне институције, али то је увек последње решење – каже за „Блиц“ адвокат Жељко Симић.

ПРОЦЕНИТИ ШТА ЈЕ У ИНТЕРЕСУ ДЕТЕТА

Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће, наводи да би Центар за социјални рад требало да провери да ли је оправдано да дете повери оцу.

– Треба проценити да ли је он подобан ако се узме у обзир да дете није виђао и да је био насилан – каже Станојевић.

Д. Радисављевић/ Ана В. Марковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар