Почетна » Бране небо за 4 000 динара месечно и кажу да им ГО Гроцка није исплатила ни динара

Бране небо за 4 000 динара месечно и кажу да им ГО Гроцка није исплатила ни динара

Муке стрелаца

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Сезона противградне одбране почиње 15. априла и траје до 15. октобра. За даноноћно дежурство у овом периоду, стрелци примају накнаду у износу 4.000 динара месечно од РХМЗС-а, док би од ГО Гроцка накнада требала да износи додатних 11 000 месечно. Тако је, барем, било до ове године.

Јасмина Вукотић и њен супруг дежурају у овом периоду на једној од противградних станица на територији ГО Гроцка. Кажу да им је из ГО Гроцка обећано почетком године  да ће се  пронаћи модел како би стрелци из буџета ове локалне управе, према узору на друге општине у Србији, имали додатну накнаду од 11 000 динара. Тим износом, за 24. часовно дежурство шест месеци у току године, Јасмина и њен супруг би примили укупно 30 000 динара на месечном нивоу. Међутим, од обећања са почетка године није се одмакло.

Наиме, Јасмина каже да им РХМЗС, станица у Букуљи која је задужена за овај део Србије редовно исплаћује по 4 000 динара накнаде, док из ГО Гроцка накнада нема, а обећали су им.

  • Нама радарски центар Букуља исплаћује по  4 000 динара, док је ГО Гроцка требала да дотира по још 11 000 динара. И прошле године смо имали проблем и тек у фебруару су нас исплатили. Међутим, ове године нисмо ни потписали никакав уговор са њима. Кад год смо упитали када ћемо потписати уговоре, како би нас општина Гроцка испоштовала са додатних 11 000 динара, увек је био неки одговор да ће се решити. Ја сам председника ГО Гроцка контактирала више пута поводом овог проблема он је последњи пут ме усмерио на неког Ацу (већник Александар Рајковић прим. аут.), каже Јасмина Вукотић за Жиг инфо.

Без обзира на дата а неиспуњена обећања Јасмина и њен супруг још увек раде као стрелци и штите небо над ГО Гроцка. Из ГО Гроцка, с друге стране, одговор да ли ће стрелцима бити исплаћене обећане накнаде, одговор не стиже.

Председник ГО Гроцка, Драган Пантелић рекао је да ћемо у току данашњег дана добити одговор од руководиоца финансија, међутим одговор није стигао.

Према важећим Законима и прописима јединица локалне самоуправе није у обавези да финансира стрелце јер њих упошљава РХМЗ, већ их само дотира. Већина јединица локалне смоуправе је пронашло модел да дотира стрелце противградне заштите како би им, колико толико, побољшала материјални статус стрелаца. Не треба заборавити ни чињеницу да од деловања противградне одбране зависе и усеви. Како је ГО Гроцка претежно пољопривредна, а позната је као и мала Калифорнија по свом воћу, рад стрелаца је од изузетне важности. С друге стране, та важност, изгледа да није од интереса челних људи у Гроцкој, те стрелци у овој локалној самоуправи „бране небо“ за само 4 000 динара месечно.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар