Почетна » ЧЕЛНИ ЉУДИ САБОТИРАЈУ ЕКО ГРОЦКУ Кучићи лају а карневали пролазе

ЧЕЛНИ ЉУДИ САБОТИРАЈУ ЕКО ГРОЦКУ Кучићи лају а карневали пролазе

од admin
0 коментар

Два дана је прошло од наводног штрајка руководиоца у „Еко Гроцка“ и изгледа да се рад овог предузећа  нормализовао.

Међутим, према информацијама Жиг Инфа, ситуација у овом предузећу је таква да се може довести у сумњу рад истих оних који су тражили некакве боље услове за раднике. Наиме, према чињеничном стању са терена, одношење смећа у појединим местима у ГО Гроцка је затајило, поготово у Лештанима. Папиролошки , поједини радници „Еко Гроцке“ редовно усвом извештају о раду подносе извештај да се ова места чисте али накнадном провером у копјутерском центру, којег је већински власник „Магип“ увео у пословање, испоставило се да неки од тих извештаја нису тачни. Накнадном провером, по жалби грађана, утврђено је да поједини радници само круже камионима у местима које су добили по налогу, а да се смеће уопште не односи. То је утврђено најновијом технологијом, коју је „Магип“ увео у пословање а која прати рад камиона, као и рад преса.

Колико је дошло до заоштравања ситуације између радника које је поставила ГО Гроцка и већинског власника „Еко Гроцке“ италијанске фирме „Магип“ , најбоље показују данашња сазнања Жиг Инфа. У току данашњег дана, по налогу директора „Магипа“ Филипеа Пиронеа, започела је подела канти и Гробљанској улици у Гроцкој. Радник „Еко Гроцке“ је започео са уносом у списак домаћинстава која су заинтересована за бесплатне канте, међутим, од стране директора „Еко Гроцке Борка Балија, радник је повучен са терена како би се испорука канти у том делу Гроцке обуставила.

Обустављањем подела канти, као и претходним примером „кружења“ камиона по појединим местима у ГО Гроцка, засигурно ће доћи до незадовољства код мештана. Ако се узме у обзир информација да ГО Гроцка намерава да по сваку цену раскине уговор са италијанским партнером, па макар то било и на штету општине, онда ови подаци и не чуде јер ће главни изговор главних актера, у овом случају представника власти, бити тај да италијански партнер није успео да уведе ред у комуналне делатности.

Камиони играчке

У јучерашњој репортажи на РТС-у о обустави рада у „Еко Гроцка“ синдикални поверилац Војкан Милошевић је навео како су су „италијани, односно већински партнер „Магип“ дотерали камионе играчке.

ВИШЕ О ОВОМЕ-ОВДЕ

Међутим, исти ти камиони су наручени наменски. Први пут је приликом набавке нових возила вођено рачуна о специфичним инфраструктурним условима на општини Гроцка и по први пут су купљена наменска возила различинитих карактеристика, капацитета и величине. То је одавно потврдила и локална власт чији је одборник и Војкан Милошевић, који се данас у „Еко Гроцка“ представља као синдикални поверилац . У изјави за РТС Милошевић је заправо демантовао локалну власт а самим тим и себе. Такође, приликом пристизања ових камиона „играчака“, како их Милошевић назива, готово цела локална власт се сликала њиховог доласка. Тада је та информација приказана као једна од успеха челника ГО Гроцка.

Кад не би било камиона „играчака“ администрација би била готово дупла у односу на оперативу

Данас је у предузећу „Еко Гроцка“ запослено отприлике 110 радника. Од тог броја у оперативи-рад на улици, запослено је 16 возача са по два радника. Укупан број ове „здраве“ оперативе је 44 радника. Поред њих у оперативи има још 20. инкасаната, 10 радника у котларници у Гроцкој и 4 чувара и 3 радника у радионици. Целокупна оператива даје збир од отприлике 81. радника. Узимајући ове податке у обзир, испада да у администрација данас има 29 радника. Од тих 29. радника или руководиоца , већину је поставила ГО Гроцка, а наши извори тврде да их је лично поставио Драгољуб Симоновић председник СНС-а у Гроцкој. Све те раднике које је поставила ГО Гроцка имају плату и по хиљаду евра, док обична оператива излази са платама око 40 000 динара.

Према стању на терену, када би се камиони „играчке“ заменили већим, уместо садашњих 10 који раде у две смене, била би потребна оператива од само 8 возача и 16 радника за подручје ГО Гроцка. По тој рачуници, а да би се испоштовао уговор који је потписан између ГО Гроцка и „Магипа“, у којем се наводи да се треба запослити 155 људи, испало би да би од оперативе било потребно 57 људи док би у администрацији било запослено њих 98.

Ово би највише одговарало управо онима који су у претходним комуналним предузећима пословали на исти начин, тачније примали велике и редовне плате а предузећа доведена до финансијског колапса.

Сукоб српског и италијанског менталитета у предузећу „Еко Гроцка“ је заиста видљив. Док „Магип“ жели да „Еко Гроцка“ послује са добицима и на обострано задовољство како мештана тако и ГО Гроцка, челним људима ове општине то изгледа не одговара. Навикао је српски род изгледа да прима плату а ништа не ради.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар