Почетна » ЦЕНОВНИК У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Преглед лекара 350 динара

ЦЕНОВНИК У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Преглед лекара 350 динара

од admin
0 коментар

Само у појединим домовима здравља примењује се ценовник намењен, грађанима без књижице. У већини случајева здравствене установе ипак не узимају новац

ПРЕГЛЕД лекара опште медицине у дому здравља за грађане којима нису оверене здравствене књижице, према Правилнику о утврђивању цена здравствених услуга на примарном здравственом нивоу, кошта 350 динара. Ипак, у пракси је ситуација другачија, па у неким домовима здравља осигураници могу платити преглед, док у другим то није могуће и имају право само на бесплатну лекарску помоћ и то искључиво у хитним случајевима.

Према речима др Александра Стојановића, директора Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули, пацијенти који немају оверену здравствену књижицу могу сами да плате преглед. Ипак, он истиче да се у највећем броју случајева тим пацијентима и не наплаћује.

– Реч је, углавном, о људима који и не примају плате, тако да се трудимо колико је то могуће да им лекари опште медицине и не наплате – каже др Стојановић. – Они који плате добијају фискални рачун, а услуге се наплаћаују по ценовнику који је прописао Републички фонд за здравствено осигурање.

И грађани Гроцке који нису здравствено осигурани јер им послодавац није уплаћивао доприносе па нису ни могли да овере здравствену књижицу, могу сами да плате преглед. У овој здравственој установи истичу да је број таквих пацијената мали, а да се они који немају књижице, углавном, одлучују за лечење код приватника.

– Пацијент је на првом месту и никад није враћен неко коме је требала лекарска помоћ – каже др Драгиша Станојевић, директор Дома здравља у Гроцкој. – Иако управни одбор сваке здравствене установе има право да донесе ценовник за пружене лекарске услуге, ми наплаћујемо како је прописао РФЗО. То су минималне цене, а често и не наплаћујемо услугу.

Директор Дома здравља у Сопоту др Богдан Короман истиче да је могуће платити преглед, ако пацијент нема оверену здравствену књижицу, али се лекарска помоћ пружа и онима који нису осигураници, као што су бескућници, незапослени. Како истиче, те услуге се фактуришу, па се трошкови рефундирају од Секретаријата за здравство. Он додаје да се новац од наплате води као сопствена средстава.

У ДЗ „Стари град“ примају осигуране, а за хитне случајеве бесплатно

У централном београдском дому здравља „Стари град“ није могуће платити преглед изабраног лекара, ако немате здравствену књижицу. Како истиче др Весна Јањушевић, директор ове здравствене установе, хитни случајеви имају бесплатну лекарску помоћ, а остале здравствене услуге пружају само осигураницима.

ЦЕНОВНИК

Правилником је прописано да специјалистички преглед кошта 284 динара, код професора 463 динара, а конзилијум кошта 1.883 динара.

Посета гинекологу је 357 динара, интернистички преглед – 388, офталмолошки – 387, ОРЛ – 387, физијатра – 404, психијатра – 959… Ултразвук абдомена је 410 динара, дојке 615 динара…

Б. Борисављевић     Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four × 4 =