Почетна » Дејан Булатовић ССП у Бегаљици: Воћњаци Србије – благо које морамо сачувати (ВИДЕО)

Дејан Булатовић ССП у Бегаљици: Воћњаци Србије – благо које морамо сачувати (ВИДЕО)

Кап је прелила чашу

од Жиг Инфо
0 коментар

Потпредседник Странке слободе и правде и народни посланик Дејан Булатовић посетио је данас незадовољне воћаре из Бегаљице, који свакодневно секу своја стабла кајсије, шљиве, брескве, трешња и јабуке, јер више немају нити могућности нити рачуна да се баве воћарством.

Према речима узгајивача, који су приморани да крче своје воћњаке које су генерацијама одржавали, до пре само 10 година ситуација је била потпуно другачија и услови за бављење воћарством су били знатно бољи. Сеча субвенција и тотално занемаривање воћарства од стране државе довели су ову грану аграра на руб пропасти.

Постоји само један начин да се заустави овај суноврат, а то је да се на првом месту гарантују откупне цене за наредних 5 година оним пољопривредним произвођачима који потпишу уговор са државом. Исто тако, потребно је хитно укинути акцизе на гориво за пољопривреднике, да би трошкови рада били нижи, а тиме и цена плодова конкурентнија у веома оштрој трци са производима из увоза. Такође, инвестирање у инфраструктуру мора бити један од приоритета у овом воћарском крају. Институционалну борбу за воћаре али и све остале пољопривреднике наше земље смо тек почели, поручио је Булатовић у Бегаљици.

Можда ти се свиди

Оставите коментар