Почетна Локалне вестиГроцка Гроцка: Акција „Сиђи до реке“ –већа дара него мера?

Гроцка: Акција „Сиђи до реке“ –већа дара него мера?

од admin
0 коментар

Челници општине Гроцка најавили су недавно да ће грочанска обала  коначно заживети као шеталиште поред реке, а ова акција је симболично названа „Сиђи до реке“ .

Председник Градске општине Гроцка Стефан Дилберовић је у гостовању на радију ,,Пулс” позвао све грађане који желе да донирају клупе, могу то да ураде уплаћивањем средстава на рачун фирме која производи клупе, а сваки донатор биће потписан на заједничкој донаторској табли која ће бити постављена на оба шеталишта.

Канцеларија за младе Гроцка је такође позвала све волонтере да се прикључе овој акцији.

-Канцеларија за младе позива све волонтере који  желе да се укључе у акцију „СИЂИ ДО РЕКЕ“ да нам се придруже сутра пре подне на Грочанском кеју да заједно садимо нов дрворед! Видимо се!, наводи се у објави на друштвеној мрежи фејсбук.

– Поставићемо клупе, канте за отпатке, засадићемо дрворед сибирског бреста… Цена једне клупе је 95 евра, а сви могу да донирају новац за улепшање простора. Сваки донатор биће потписан на заједничкој табли – истакао је недавно Дилберовић за „Блиц“

Недостаци „сибирскок бреста“

Према „Wikipediji“, aмерички аутори сибирски брест као украсну врсту описују веома лоше. При том наводе да је кратковечна, дрво јој је крто, а круна лоше форме сувише отворена и неправилна. Извесну популарност је ипак уживала захваљујући брзом расту и пружању хлада. Сибирски брест је Мајкл Дир (Michael A. Dirr, Ph.D) професор хортикултуре, Универзитета уЏорџији; експерт за дрвенасте биљке) окарактерисао као „једно од најгорих, ако не и најгоре дрво на свету … које као украсно не заслужују да буду било где посађено“.

Тенденција ка инвазивности сибирског бреста је такође једна од мана, ако не и највећа. Често се налази спонтано масовно проширен дуж пруга, на напуштеним парцелама и на поремећеном земљишту.

Због кртости дрвета испод стабала често леже гране изломљене ветром или снегом што естетски не задовољава и тражи допунске радове на чишћењу грана. Посебно што поломљене гране могу да повреде и изазову материјалне штете испод дрвореда, на пример.

Самосев сибирског бреста ствара другу врсту проблема. При обилним уродима, а они су готово редовни, може се наћи и преко хиљаду крилатих орашица по m2. Како је неизбирљив према подлози биљке из ветром расејаног семена често се развијају у пукотинама асфалта или бетона, при томе издижу тротоаре, а често због недовољног простора и асиметрично развијеног корена стабла су нестабилна и изваљују се. Извале су потпомогнуте честим реконструкцијама и градњом у непосредној близини стабала. Иако не даје коренске избојке, обилно формира избојке из пања и заосталих делова корена, па се при вађењу о овоме мора водити рачуна.

Пример Зрењанина

Према писању портала „ Ilovezrenjanin.com“, сибирски брест делује идеалан за наше климатско подручје. Најотпорнији је лишћар и брзо расте, има разгранату крошњу и не изазива алергијске реакције. А уз све то је још и јефтин….

Да ли је то било пресудно да се 1997. године читав град Зрењанин озелени овим дрветом, није познато. Истовремено, није се могло ни наслутити да ће иста та одлука донети касније пуно проблема Зрењанинцима у градским насељима.

Како се наводи, овом порталу обратили су се  становници улице Тоша Јовановић којима ово дрво прави велике проблеме. На јесен када крене семе, оно се завлачи у сваку пукотину и одмах почиње да расте. Они су принуђени да из својих дворишта стално чупају саднице. Други проблем су жиле јер је две трећине овог брзорастућег дрвета у жилама а само једна трећина је зелени део. Жиле дрвећа су са улице почеле да одижу тротоар и да стижу чак до кућа. Поједини грађани су се жалили својој месној заједници где им је речено да се обрате ЈКП ” Чистоћа и зеленило ” ако желе да им се уклони непожељни “гост”, наравно уз одређену надокнаду. У дворишту пословног простора у броју 28, у кратком временском периоду изникла је права шума!

Од стручњака, сазнаје „ilovezrenjanin.com“ да је пре четири године донета препорука да се у насељеним местима више не сади Сибирски брест, али  за насеља која га већ имају и даље остаје проблематичан.

На грочанском порталу се не наводи ко је осмислио да се сибирски брест посади поред кеја, али се наводи да сви заинтересовани који би се укључили у ову акцију могу контактирати заменицу председника општине Гроцка Јасмину Мандић, зам. СО Гроцка Зорана Костића и Тралета Мирољуба Радојевића.

Можда ти се свиди

Оставите коментар