Почетна » Гроцка: Да ли ће ДСС изаћи из локалне власти?

Гроцка: Да ли ће ДСС изаћи из локалне власти?

од admin
0 коментар

Санда Рашковић Ивић предлаже излазак из локалних коалиција са СНС, велики отпор у странци. Младеновић, Илић и Јованов не планирају да окрену леђа напредњацима.

ПОШТО функционери ДСС не желе да напусте владајуће коалиције са напредњацима у Београду, Новом Саду и већим градовима, што им све гласније предлаже лидерка Санда Рашковић Ивић, прети озбиљан расцеп у тој странци – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда и председник Извршног одбора ДСС, ни не помишља да са својим сарадницима изађе из градске власти. И војвођански прваци ДСС, Борко Илић и Миленко Јованов, не планирају да окрену леђа напредњацима у новосадској скупштини.

Аргумент Санде Рашковић Ивић је да не може на прави начин да се заступа опозициона политика, а да се у највећим градовима седи у власти с водећом странком у држави.

Са друге стране, супротстављени функционери ДСС тврде да се управо лидерка, у унутарстраначкој предизборној кампањи, залагала за аутономију градских и општинских одбора у одабиру коалиционих партнера. Такође, наводе да су они у тим градовима били и опозиција заједно са СНС и да су заједно оборили власт ДС.

Конкретно, сукоб који је тињао недељама, заоштрио се ове седмице када је на дневни ред Скупштине Србије дошао пројекат „Београд на води“. Док председница жестоко критикује тај посао, градски функционери из ДСС тврде да највећи део пројекта представља реализацију програма ДСС из 2004. – чишћење Савског амфитеатра и измештање железничке и аутобуске станице. Они сматрају да не би требало да се критикује „Београд на води“ док се не види реализација.

Истовремено, према незваничним информацијама, челници ДСС у Новом Саду неформално већ преговарају о коалицији у том граду са СНС и у наредном мандату, док Санда Рашковић Ивић инсистира на јачању „патриотског блока“ са Дверима и интелектуалцима.

НИСМО РОБОВИ

Санда Рашковић Ивић тврди за „Новости“ да у ДСС нема концепцијских и политичких сукоба, али признаје да постоје размимоилажења у тактици:

– Те разлике се испољавају у односу према СНС у већим градовима где смо заједно у власти. Ја сам за то да се врло оштро опозиционо поставимо према СНС који држи све у својим рукама. Неки други то не подржавају. Мора да се зна да тамо где смо у савезу са СНС, нећемо да будемо робиња, него партнер који се уважава.

ДСС Гроцка одавно не слуша врх странке

Крајем децембра 2014.године, на званичном сајту ДСС-а издато је саопштење поводом протеста мештана ВИнче  због изградње далековода.

-Демократска странка Србије позива надлежне институције да обуставе изградњу далековода јачине 2х400 киловолти у непосредној близини врића и једне од највећих основних школа у Србији, ОШ „Никола Тесла“ у Винчи коју похађа 2500 ђака, јер даљом реализацијом пројекта на истој траси може да наступи ненадокнадива штета по здравље и безбедност деце и осталих грађана.Досадашња испитивања штетности на здравље деце и људи нису свеобухватна, нису укључила релевантне научне институције и стручњаке, нити сагледала чињеницу да се далеководи налазе у пешачкој зони, а да се испод вода налазе аутобуска станица, стамбени и пословни простор.

С обзиром на то да за мишљење о градњи далековода нико није питао ни грађане којих се овај пројекат највише тиче, Демократска странка Србије подржава протест удружења грађана „Све уз осмех“, који ће у Винчи бити организован у недељу 28. 12. 2014. године.

Позивамо стручњаке, заштитнике дечијих и људских права, родитеље, професоре да дођу у Винчу и подрже захтев да се обустави градња далековода, како би заједно сачували здравље и безбедност деце и осталих грађана, наводило се у саопштењу ДСС-а на њиховом званичном сајту.

Тадашње саопштење ДСС-а би  имало смисла, ако се не узме у обзир да је та странка део владајуће коалиције у Гроцкој. ДСС Гроцка у локалној власти има председника Скупштине који има одређене правне ингеренције, међутим ова странка ништа није учинила да спречи градњу далековода . На  многобројним протестима се нико од локалних ДСС одборника није појављивао како би подржао грађане.

Градња далековода је реализована од 2012.године, када је  власт у општини Гроцка формирала коалиција СНС-ДСС-УГ Наш Човек.

Жиг Инфо/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар