Почетна Локалне вестиГроцка Гроцка добила већи буџет, а СУБВЕНЦИЈЕ за предузећа отишла на покриће ГУБИТАКА, локалци задовољни резултатима

Гроцка добила већи буџет, а СУБВЕНЦИЈЕ за предузећа отишла на покриће ГУБИТАКА, локалци задовољни резултатима

од admin
0 коментар

Крајем прошле године усвојен је буџет Београда где је видна драстична разлика у увећањима општинских каса. Примера ради, Палилула и Гроцка, без дилеме су победници у трци за новчана средства, па ће тако прва добити 1,03 милијарде динара (391 милион више него 2017.), а друга 953 милиона (повећање од 371 милиона). Са друге стране, најмање разлога за весеље имаће локални челници који нису из редова СНС. Тако ће буџети општина Нови Београд и Стари град бити увећани тек са нешто мање од пет милиона динара.

Средином децембра 2018. Године, ДРИ је на конференцији за штампу саопштио да  осам ревидираних локалних власти су у периоду од 2015. до 2017. године одобриле 31 милијарду динара за текуће пословање и покриће губитака јавних предузећа, због чега су смањене могућности за унапређење локалне инфраструктуре, био је главни закључак Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Субвенције јединица локалне самоуправе јавним предузећима“.

Градови Београд, Крагујевац, Суботица, Панчево, затим, градске општине Гроцка и Обреновац, и општине Смедеревска Паланка и Бор су јавним предузећима одобриле субвенције у укупном износу од 41 милијарде динара.Износ од 31 милијарде динара је потрошен за текуће пословање локалних јавних предузећа, а 10 милијарди динара за инвестициона улагања, рекао је тада председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић и додао да износ субвенција од 41 милијарде динара чини 72 одсто укупно извршених субвенција свих јединица локалних власти за ревидирани трогодишњи период.

ГО Гроцка је, као и већина других општина практично повећавале средства за субвенције и у највећој мери их одобравале за текуће пословање јавних предузећа, као нпр. исплату зарада, заостала дуговања за електричну енергију, неплаћене порезе и доприносе, отпремнине, покриће губитака.

У суштини, ревизор је указао да су субвенције јавним предузећима ишле у великој већини на губитке али не и на инвестиције.

Подсетимо се Жиг Инфо је у више наврата писао о сумњивим субвенцијама јавним предузећима или отпису дугова. Такође, треба се подсетити и да је садашња власт у Гроцкој направила чак 4. нова јавна предузећа да би затим већину њих довела до највећег губиташа. И тада главни проблем је био прекобројно запошљавање страначких активних људи. Многи од њих су само фиктивно били запослени у тим предузећима али се никада у њега нису и појавили. Прави пример трошења новца свих грађана јесте предузеће ЈКП Гроцка, која је након више деценисјког рада отишла у стечај  а многи повериоци, мђу којима је највише радника остали су ускраћени за своје исплате.

Данас одржан састанак председника ГО Гроцка и директора

Иако је извештај ДРИ-а изузетно јасан и указује на неправилности у раду јавних предузећа, ипак у ГО Гроцка су задовољни својим радом. Тим поводом данас је одржан и састанак председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића и представника јавних предузећа у овој општини.

-Данас је у просторијама општине Гроцка председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић одржао радни састанак са члановима Већа и директорима ЈП наше општине на коме се дискутовало о постигнутим резултатима у претходној години као и о плановима за 2019. годину, саопштили су из Инфо службе ГО Гроцка.

 

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар