Почетна Локалне вестиГроцка Гроцка: Одакле 500 000 евра дуга за ЈП „Топлификација“?

Гроцка: Одакле 500 000 евра дуга за ЈП „Топлификација“?

од admin
0 коментар

17. априла 2015. године пред одборницима Скупштине општине Гроцка, расправљало се о додели јавног-приватног партнерства комуналних предузећа.

Међу обимном документацијом, пронађен је и податак да ће нови власник предузећа морати да врати дуг ЈП „Топлификација“ у износу до 500 000 евра. Само четири месеца раније, тачније 31. 12. 2014. године за истом скупштинском говорницом, истакнуто је да то предузеће доборо послује и да се очекују приходи од 57. милиона динара .

Директор ЈП „Топлификација“: Предузеће ће пословати са добити

-Оно чиме сам ја првенствено задовољан, од када смо основали предузеће, урадили смо много тога. Нисмо урадили баш све што смо планирали, међутим, променили смо неких 300. метара топловода и прикључили неких 4 000 метара нових корисника. После тог повећања ми не морамо да повећамо цене, већ ће нам цене остати исте. Мислим да ако овако наставимо, остварићемо 57 милиона прихода за годину дана. Наравно биће ту и расхода али планирани расход је тек за 2016.годину, изјавио је директор ЈП „Топлификација“ на тој седници СГО Гроцка.

Дилберовић: Дуг топлификације настао због набавке угља

На последњој седници СГО Гроцка одржане 17. априла, на питање одборника Немање Тодоровића, одакле дуг за Топлификацију, председник општине Гроцка је одговорио да је дуг настао због набавке угља.

-Што се ти че Топлификације, ја сам се мало упутио везано за тај дуг. Тај дуг је везан за саме инвестиције које су рађене у самој Топлификацији, везано је и за набавку угља за следећу сезону и све остало. О томе се ради, не ради се о неким новим дуговањима, изјавио је председник општине Гроцка Стефан Дилберовић на седници 17. априла 2015.године.

Ток оснивања ЈП „ Топлификација“ Гроцка

Тендер о гасификације општине, изашао је негде крајем новембра 2012. године у дневном листу Политика. После тог датума, негде око 10 децембра, веће СГО Гроцка донело је одлуку о оснивању јавног предузећа за изградњу станова и топлификацију Градске општине Гроцка. Разлог зашто посао око гасификације Општине није додељен постојећим јавним предузећима, већ је основано ново, тада није било познато. Оно што је занимљиво да је посао додељен предузећима, које је тадашња Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине проф. др Зорана Михајловић, пре доласка на на то место, критиковала на многим конференцијама за штампу СНС-а.

Иако је  део јавности указивао да се посао, односно споразум склапа са предузећем које је направило озбиљне гафове када говоримо о уговорима који су склопили са оним фирмама без тендера између „Србија гаса“ и „Миленијум групе“, општинско руководство је било одлучно у томе да је то посао века. На групама друштвене мреже „фејсбук“ се водила озбиљна расправа поводом гасификације општине, упоређивале су се цене, указивало на разне пропусте, али став Општине је био да је то исправан и најбољи потез. Дискусија се завршила изјавом званичног профила општине са речима: “Држава нек ради свој посао, а грађани ће добровољно одлучити да ли хоће или неће увести гас у своја домаћинства”.

Након тога емисија „Инсајдр“ која се приказује на тв Б92, приказала је серијал о малверзацијама око гасификације, где је утврђено да је споразум у општини Гроцка виши за преко 2 милиона евра, него што је првобитно био приказан.

Одакле дуг за угаљ

Упоређујући изјаву директора ЈП „Топлификација“ и председника општине Гроцка, долази се до контрадикторности и изјавама. За само 4. месеца, од успешног предузећа, како је то представио директор Топлификације, стигло се до дуговања до 500 000 евра због угља, како је навео председник ГО Гроцка.

Према сазнањима Жиг Инфа, у септембру 2013.године биле су у току оперативне радње око набавке угља за 2012. годину у ЈКП „Гроцка“.Према тим сазнањима, диспоропорција количине утрошене у протеклој грејној сезони у односу на 2011/12. годину, побуђују велику сумњу да је дошло до неправилности.

Наиме, У грејној сезони 2011/12 утрошено је 563 т угља ,што се може видети из табеле:

А по речима нашег саговорника, извора из ЈКП „Гроцка“, за ту грејну сезону угаљ је довожен у радно време и за сваку испоруку је била обавеза да се изврши контролно мерење,што је и рађено у складу са условима тендера.

За 2012/2013 годину руководство ЈКП „Гроцка“ обуставило набавку?

За грејну сезону 2012/13, тада ново руководство ЈКП „Гроцка“, по речима нашег извора, је обуставило важећи тендер велике вредности за набавку угља и изабран је нови добављач непосредном погодбом. Угаљ је почео да пристиже у октобру 2012. Да би се покрила набавка расписан је тендер мале набавке у јануару 2013. године на износ од 3 100 000,00 динара, а фактура која је стигла у марту износила је 5 500 000,00 дин. Иако, по закону, фактура мора да гласи на дан промета да би се регулисао ПДВ у дотичном месецу. До тада је стигло 1 000 тона угља по цени од 18 000 ,00 дин /т.  Према порталу   http://www.ugalj.rs/ , тих дана по тој цени се могао набавити    Ресавица коцка/комад, а   за 1 000 динара више „Руски угаљ који“ је по својој калоријској вредности спада у најбољи угаљ.

По нашим сазнањима,прве три испоруке угља у октобру 2012. год. су истоварене на паркинг предузећа, а не у котларници и да предходно није извршено контролно мерење. Остале испоруке су у већином биле ван радног времена у вечерњим сатима.
Анализом релеватних података који су објављени на сајту „Хидрометеоролошког Завода Србије“ о просечној темератури (зимској) и успоредбом, долази се до још једног податка који не иде у прилог о повећаној потрошњи за скоро 100% у односу на ту предходну годину. По тим извештајима, зимска сезона 2011/2012 у односу на 2012/2013 је била хладнија за 2 степена у просеку. (адресе анализе:http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteo_godisnjaci/Meteoroloski%20godisnjak%201%20-%20klimatoloski%20podaci%20-%202011.pdf

http://www.hidmet.gov.rs/podaci/meteo_godisnjaci/Meteoroloski%20godisnjak%201%20-%20klimatoloski%20podaci%20-%202012.pdf)

Миленко Буквић, тадашњи в.д ЈКП „Гроцка“ није знао све одговоре

Поводом ових сазнања, контактиран је  Миленко Буквић, тадашњи   в.д  директор. ЈКП „Гроцка“. Пошто је он дошао на место  директора у овом предузећу, крајем априла 2013. није знао ништа набавци угља, као и када је расписан тендер за нову 2012/13годину, али је дао податак да је за ту зимску сезону потрошено тачно 900 тона угља.

 -Не бих знао да ништа кажем у вези набавке угља, као и у вези расписаног тендера, јер у то време нисам био директор ЈКП „Гроцка“ и нисам се бавио тиме. Што се тиче потрошње угља за сезону 2012/13 потрошено је тачно 900 тона, изјавио је тада Буквић.

Сумњиви расходи за 2013-ту годину у ЈП „Топлификација“ Гроцка

Према незваничним подацима, полиција за привредни криминал, одмах после одласка из ЈКП „Гроцка“ отишла је и до ЈП „Топлификација“.

Иако је стално у јавности, преко скупштине говорнице, поручивано да Топлификација је успешно предузеће и да је остварила свој циљ настанка, документација је показивала нешто друго. Према тој документацији, предузеће које је почело да ради у јуну 2013. Године, до краја исте године је већ планирано да има расходе од преко 13. милиона динара.

По том документу, исплата зарада запослених би требало да буде преко 3. Милиона динара, а предузеће у том тренутку, према подацима који су саопштавани од стране грочанских челника, није било више од 10.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар