Почетна » Гроцка: За само 50 динара по кубику дозволили да се испуштају „фекалије“ у Грочицу

Гроцка: За само 50 динара по кубику дозволили да се испуштају „фекалије“ у Грочицу

од admin
0 коментар

 „Поток се свако вече од 19 сати боји у црно. Заиста нема дилеме, неко у то доба излива у поток нешто што не може бити безазлено. Смрад остаје преко читаве ноћи и читавог дана. Таквог је интензитета да је немогуће отворити прозоре“, речи су грађана који су се обратили медијима у намери да неко коначно чује за њихове проблеме.

Како су тада рекли, у том крају вероватно нема толико могућих узрочника овог проблема, те да надлежни органи врло лако могу да утврде ко загађује ваздух, тј. одакле долази смрад.

Пре тога, у јуну месецу, одборник и председник СПС , Др Ђорђе Станојевић на седници СГО Гроцка упитао је зашто се испуштају фекални отпади из цистерни приватних превозника и са регистарским ознакама из окружења, у колектор код Грочице. Упитао се тада да ли је могуће да смо дозволили да нам се фекалне воде и увозе. Станојевић је указао и на могући проблем да се сумпор из фекалних вода не разложи у довољној количини, те он као такав може бити погубан за систем „кап по кап“, а који се налази низводно на Дунаву и тако уништи засаде воћа и поврћа који се наводњавају.

А затим, половином септембра, некадашњи радник водовода , високо позициониран са дипломом Основне школе, а данашњи одборник ГО Гроцка, Мирољуб Радојевић, познатији у народу као Трале, објавио је на свом Фејсбук профилу да се покреће иницијатива да се не могу истакати фекалије у Грочански колектор.

Према истраживањима Жиг инфа, садашња власт је заправо дозволила да  цистерне разноразних приватника и из околних општина у овај колектор испуштају фекалне воде. Раније је постојао и „чувар колектора“, односно радник ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, који је дежурао у кућици која се налази тик уз колектор. Тако је контролисано колико се цистерни  дневно испразни, а наплата је била по пражњењу. Међутим, садашња власт укинула је то радно место, а цистерне су могле дуже време да се празне неограничено уз паушалну накнаду водоводу Гроцка. 

Да је било оваквих штетних уговора, потврђено је из ЈП „Водовод и канализација Гроцка“ .

– Дана 17.09. 2021. године нашем предузећу достављене су притужбе грађана Гроцке на непријатан мирис који се шири из речице Грочица, са молбом да се проблем реши у што краћем року. Истог дана упућене су Једностране изјаве за раскид уговора фирмама са којима смо закључили Уговоре о коришћењу колектора, уз поштовање отказног рока од 30 дана за раскид уговора, навели су из ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка за Жиг инфо.

На Осмој седници СГО Гроцка, одржане 20. септембра 2021. године, директор водовода у Гроцкој, Мирко Добријевић је изјавио да постоје два уговора и да, не може са сигурношћу да тврди, али мисли да је један на 50 000 динара а други на 40 000 динара на месечном нивоу. Односно, накнада за неограничено испуштање фекалних и других комуналних вода у колектор Грочице је 90 000 динара.

„Фекалије“ са Звездаре и Вождовца

Међутим, према уговорима до којих је дошао Жиг инфо, уговорена цена је или на десетине пута мања или је у колектор код Грочице на месечном нивоу испуштано чак 1 800 кубика отпадних вода. Наиме, ЈП „Водовод и канализација Гроцка“ су дана 5. јуна 2020. године потписале уговор са Самосталном занатском радњом за комуналне делатности“V&EP“, Бојана Петровића са Звездаре – Миријево за коришћење фекалног колектора за испуштање комуналних вода из цистерне.

ugvidkan1

 

Месец дана касније, идентичан уговор се потписује између водовода у Гроцкој и ММРР Друмски превоз терета, Здравка Михаиловића из Прњавора, општина Вождовац.

ugovoddrugadfrima

Оба предузетника, према потписаним уговорима, су по источеном кубику комуналних вода била дужна да плате водоводу Гроцка 50 динара. Такође, према истом уговору, истакање цистерни  контролисао би овлашћени радник водовода, радним данима у временском периоду од 07-15. часова.

ugvidkan2

 Дакле, да би се имала тачна евиденција колико је кубика комуналне воде источено у колектор, било је потребно да цистерне истачу у временском периоду од 07-15. часова искључиво радним данима и под надзором овлашћеног радника из водовода. Како дуже време није постојала никаква контрола истакања цистерни, поставља се питање одакле директор водовода у Гроцкој барата са цифром од 90 000 динара. Ако тај износ, који је навео Добријевић, поделимо са 50, колико износи јединица мере по кубику комуналних вода, добијамо да је у Грочицу на месечном нивоу испражњено 1 800 кубика такве воде. У месецу имамо, у просеку 22 радна дана, што  доводи до резултата да је на дневном нивоу источено 81. кубик (осамдесет једна хиљада литара) комуналних вода из цистерне у Грочицу.

Занимљивости

У насељу Гроцка, канализација се наплаћује по утрошку воде. Један кубик воде, једнако је један кубик цене за канализацију. Правна лица у овом насељу, плаћају за кубик комуналних вода 33, 5 динара без ПДВ, који износи додатних десет посто. Све укупно, за правна лица, цена канализације по кубику комуналних вода износи око 37. динара. Цена чишћења септичких и сличних јама, наплаћује се у просеку 1 000 динара по кубику, односно 950 динара више него што су приватни предузетници наплаћивали истакање истих комуналних вода у колектор код Грочице. Оба уговора испред ЈП „Водовод и канализација Гроцка“ потписана су од стране бившег директора Ивана Евтова.

Евтов је постављен 19. октобра 2019. године на место директора водовода у Гроцкој и на том месту је остао наредних годину дана. Добар пријатељ је са садашњим координаторима СНС-а за Гроцку, Стефаном Дилберовићем и Миленком Буквићем.

 

Миленко Буквић и Иван Евтов

Више о Ивану Евтову- ОВДЕ

Бонус видео: Драган Пантелић, интервју након промовисања „бунара“ у Гроцкој:

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар