Почетна » Из општине Гроцка кажу стабилизовано водоснабдевање, мештани Врчина да воде нема

Из општине Гроцка кажу стабилизовано водоснабдевање, мештани Врчина да воде нема

од admin
0 коментар
vrcinprotest3 4

 „Врло брзо“ решен проблем, према саопштењу из Инфо службе ГО Гроцка , јесте 15 дана након датих обећања, односно јуче, док мештани Врчина, судећи по коментарима на друштвеним мрежама, и даље немају воде!

Наиме, јуче је Инфо служба ГО Гроцка објавила да је стабилизовано водоснабдевање у Врчину. Како се још наводи, после дужег временског периода са недовољном количином воде за летњу потрошњу у водоводном систему насеља Врчин, стекли су се услови за повезивање приватног бунара “Циглана“, и припадајућег резервоара са мрежом и извориштима ЈП “Водовод и канализација Гроцка“. на захтев ЈП „Водовод и канализација Гроцка“, стручне службе Градског завода за јавно здравље Београда су спровеле узорковање и анализу узорака сирове воде и воде за пиће из бунара, “Циглана”, резервоара и припадајућег дела мреже, за које је исказана потреба да буду укључени у постојећи систем за водоснабдевање у циљу обезбеђивања неопходне количине воде за пиће за потрошаче у насељу Врчин.

-На основу анализа стручне службе Градског завода за јавно здравље Београда, а сходно одредбама Закона о водама и другим регулативним стручним критеријумима вода из водоводног система Циглана се може оценити као здравствено безбедна и након прикључивања на збирни вод може се користити као вода за пиће. Бунар Циглана је бушени бунар, дубине око 150 метара тренутног капацитета од 3-4 l/s. Вода из бунара Циглана пуни резервоар запремине 250 m3, одакле иде водоводна инсталација до шахта кроз који пролази мрежа водовода „Мале воде“ који је и сада у функцији.

Након позитивне анализе Градског завода за јавно здравље и грађевинских радова на повезивању приватне мреже са мрежом ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, систем је пуштен у рад.

У наредних 72 часа екипе ЈП „Водовод и канализација“ ће обављати радове на прилагођавању система на новонасталом режиму рада, па Вас молимо за још мало стрпљења и разумевања. По пуштању у рад бунара “Циглана“ долазиће до осцилација притиска и постепеног пуњења система, како би избегли све евентуалне хаварије и водоводну мрежу насеља што рационалније прилагодили, наводи се. између осталога и саопштењу објављеном на званичном порталу ГО Гроцка.

Грађани кажу да немају воде

Трећи дан протеста/ Врчин/ архива јун 2021/ Жиг инфо

Међутим, мештани Врчина, судећи по коментарима на друштвеним мрежама, као и на вибер групи и даље немају воде. 

Након објављеног саопштења на друштвеној мрежи Фејсбук, да је стабилизовано водоснабдевање у Врчину, стигли су бурни коментари.

prvrvod1

prvrvod2

prvrvod3

 

Већина ових коментара, постављених на званичној страници ГО Гроцка, од јутрос не постоје, односно обрисани су или сакривени од стране администратора.

На вибер групи, која је направљена од како су почели протести у Врчину, грађани су покушали да сазнају шта се дешава са водом, односно зашто је и даље немају, а према тврдњама званичника водоснабдевање је стабилизовано. Према речима једног од мештанина , председник Гроцке  је рекао да ипак постоје одређени проблеми, те зато водоснабдевање у Врчину још увек није стабилно.

prvrvod4

 

Алавања: Ја могу да испоручим још 5 литара у секунди воде, проблем је у њиховом водоводу

panta vlaskovic alavanja

С лева на десно: Председник ГО Гроцка Драган Пантелић, заменик Дејан Влашковић и Стева Алавања/ јун 2021/ архива Жиг инфо 

 – Још  доста воде има у резерви које водовод из Гроцке може да преузме. Има делова Врчина где и даље нема воде, али то они (водовод Гроцка) морају да реше, јер су позатварани вентили. Ми имамо воде у резерви исто онолико колико им и сада дајемо. Успоставили смо неких 5 литара, а можемо да им испоручујемо још толико, ако њихов систем може да прихвати. Мишљења сам да ће им бити потребно и тих додатних 5 литара, како би се водоснабдевање стабилизовало. Проблем је до њиховог лошег система пријема, такорећи, нема где да „угурамо“ воду. Иначе, наш водовод , који послује последњих 40 година може без проблема да снабдева још 1 000 кућа, рекао је Стева Алавања за Жиг инфо.

Из ГО Гроцка, решење је у Макишу

„Тефтер“ председника ГО Гроцка, протести Врчин/јун 2021/архива Жиг инфо

 

Што се тиче ГО Гроцка, решење трајног водоснабдевања Врчина је у магистралном водоводу Макиш- Младеновац.

-Како би дугорочно решили водоснабдевање довољним количинама хигијенски исправне воде за пиће становника насеља Врчина и других насеља у општини Гроцка интензивирани су радови на наставку изградње Београдског регионалног система водоснабдевања магистралним цевоводом „Београд – Младеновац“, наводи се у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка.

Ништа без хваљења Весића

1310135 0409stefan jokic ls

Горан Весић, фото: курир

Захвалница од стране Инфо службе ГО Гроцка стигла је за грађане и заменика градоначелника Горана Весића.

-Овом приликом се захваљујемо грађанима на стрпљењу, заменику градоначелника, Горану Весићу на активном учешћу у решавању новонасталог проблема и ЈП „Београдски водовод и канализација“ на уступљене четири цистерне које су свакодневно обезбеђивале воду за пиће за време трајања рестрикција, наводи се у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка.

 

Објављен план расподеле воде за Врчин

Из ГО Гроцка упућен је апел на потрошаче да се вода из јавног водовода користи рационално.

-Још једном МОЛИМО грађане да воду из јавног водовода користите што рационалније, искључиво за пиће и личну хигијену, како би се систем што пре стабилизовао, наводи се у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка.

ЈП „Водовод и канализација“  објавила је и план расподеле воде за насеље Врчин.

restrvodvrc

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 + three =