Почетна Локалне вестиГроцка Како су пијаце у Гроцкој зарадиле 3 000 евра за Грочанске свечаности, по Одлуци председника

Како су пијаце у Гроцкој зарадиле 3 000 евра за Грочанске свечаности, по Одлуци председника

Председник Гроцке у улози доделе послова

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Јавно предузеће, чија делатност није наплата паркирања, зарадило је за време 55. Грочанских свечаности око 3 000 евра, и то на основу Одлуке председника ГО Гроцка, Драгана Пантелића.

Наиме, ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка је вршило наплату паркинга за аутомобиле у периоду одржавања манифестације „Грочанске свечаности 2023“ на основу Одлуке ГО Гроцка бр. 38-3 од 4. јула2023.године , донете од стране председника ГО Гроцка, Драгана Пантелића.

Одлука, скенирана

Број продатих карата, према наводима овог предузећа, за паркирање у периоду одржавања 55. Грочанских свечаности је 1661. То значи да је ово предузеће наплатило износ од 332 200, 00 динара на основу Одлуке председника Гроцке.

Председник Гроцке не може да донесе овакве Одлуке

Закон о привредним друштвима у нашој земљи прописује да је свака фирма у законској обавези да региструје претежну делатност, а то је делатност коју ће обављати. Након што се фирма региструје у АПР и евидентира своју претежну делатност, не постоји могућност да се делатност дорегиструје. То значи да фирма не може да допуни делатност коју обавља, не може да дода још једну делатност, да региструје додатну шифру и остало. Једна фирма може регистровати и имати само једну претежну делатност.

Није забрањено да правно лице остварује приход и од других споредних делатности, али је битно да једна или више других делатности не зарађују више од претежне.

У пракси се често поставља питање да ли фирма може обављати више од једне делатности. Одговор је – може, под одређеним условима. Тачније  под условом да испуњавају законске оквире за обављање те делатности. Ово питање је уређено Законом о привредним друштвима.

Према Закону, предузеће може да промени претежну делатност уз сагласност оснивача. У том случају потребно је да се усвоји Одлука о измени оснивачког акта, а затим да се поднесе усвојена промена. Настала промена претежне делатности се пријављује Агенцији за привредне регистре.

Након евидентирања промене потребно је да се о изменама обавесте Пореска управа и надлежни органи. Уколико нова шифра представља делатност за чије обављање морају бити испуњени неки услови и која захтева посебне дозволе, одобрења или лиценце, обавезно је да се надлежним органима поднесе документација.

Да ово јавно предузеће није могло да обавља услуге наплате паркирања на основу Одлуке председника ГО Гроцка, потврђује и адвокат Немања Тодоровић.

  • Јавно предузеће „Пијаце и зеленило“ из Гроцке треба то да ради у оквиру своје надлежности. Председник Гроцке нема никакву надлежност везано за наплаћивање паркинга, нити може да нареди било шта. У овој Одлуци је много шта проблематично. Рецимо, ту би требало да се одреди зона паркинга, где се то наплаћује, на који начин, на којим површинама. Према овој Одлуци, паркинг је могао да се наплаћује било где на територији ГО Гроцка, било то у Врчину, Калуђерици, Умчарима и осталим местима, рекао је за Жиг инфо, адвокат Немања Тодоровић.

ПОДРЖИ ЖИГ ИНФО- ДОНИРАЈ

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар