Почетна » Калуђерица после 30 година добија пијацу

Калуђерица после 30 година добија пијацу

од admin
0 коментар

Грађани Калуђерице добиће, након 30 година, прву уређену зелену пијацу, а насеље у општини Гроцка имаће и боље снабдевање водом захваљујући планираном прикључењу на регионални водовод

БЕОГРАД – Грађани Калуђерице добиће, након 30 година, прву уређену зелену пијацу, а менаџер Београда Горан Весић најавио је данас да ће то насеље у општини Гроцка имати и боље снабдевање водом захваљујући планираном прикључењу на регионални водовод а биће и решен и велики еколошки проблем уређења допоније у Винчи.

 

Прва, модерна, покривена пијаца, са 42 тезге, површине 342 квадратна метра и додатним паркингом од око 200 квадрата, ради се, како је Весић рекао, захваљујући донацији од шест милиона динара, тако да се не оптерећује ни градски ни буџет општине Гроцка, на чијој је територији ово насеље.

Асфалтирање платоа за пијацу почело је данас а пијаца треба да буде завршена и отворена за месец дана, речено је током обиласка радова челника града и општине на уређењу пијаце.

Весић је најавио да ће наредних 20 дана бити расписан тендер за израду водовода Фи 800, до Зучке капије, а радови ће почети наредна три месеца.

Тај водовод је, како је рекао, важан, јер ће омогућити да Ритопек, Болеч, Лештане и Винча буду прикључени на регионални водовод, најевероватније већ до краја ове или почектом наредне године.

То је, како је подсетио Весић, наставак водовода Макиш-Младеновац који је почео да се гради пре неколико година али се престало са радом.

„Ми смо ове године одвојили 150 милиона динара да завршимо потез до Зучке капије. Следеће године настављамо радове и до 2021. утрошићемо око 60 милиона евра и завршићемо читав регионални водовод Макиш-Младеновац“, рекао је Весић.

Он је уакзао на важност тог водовода за општину Гроцка али и мештане Калуђерице.

Чека се, како је рекао, усвајање плана генералне регулације до краја године, а потом ће почети радови на водоводу Фи 600, што ће омогућити да Калуђерица буде прикључена на тај регионални водовод.

„Мештани ће имати не само боље снабдевање водом него и квалитетнију воду“, рекао је градски менаџер.

Он је најавио и да ће до септебмра бити расписан међународни тендер за депонију Винча, чијим ће решавањем бити отклоњен вероватно највећи еколошки проблем Београда, али и отворена нова радна места.

То је највећи пројекат јавног-приватног партнернства у Београду вредан 250 до 300 милиона евра, рекао је Весић и подсетио да је у питању највећа депонија у овом делу Европе, поред саме обале Дунава.

Он је навео да ће на самој депонији бити изграђена постројења за рециклажу отпада, прераду, за производњу струје и према првим проценама, како каже Весцих, биће отворено неколико стотина радних места што је за грађане Гроцке такође важно.

Осим тога, како је рекао, град покушава да нађе партнере за предузећа у приватизацији, а на територији Гроцке је предузеће Воћарске плантаже, у реструктурирању.

Верујемо да ћемо заједно са Агенцијом за приватизацију наћи партнере који би оживели Воћарске плантаже, рекао је весић.

„Заиста смо пуно урадили да Гроцка више не буде општина која је пасторче и добија тетк понеку мрвицу већ је општина коју град третира равноправно са другим општинама“, оценио је Весић.

Радове је посетио и председник општине Гроцка Стефан Дилберовоћ и рекао да је пијаца јако важна за мештане Калуђерице.

Он је захвалио је на, како је рекао, несебичној помоћи града, која, како је рекао никад није била већа за последњих 15 годиина.

„Поготову сада када је општина задужена са пет милиона евра“, рекао је он.

Калуђерицу је посетио и Стево Таталовић члан Градског већа и најавио да ће једно од важних питања у општини Гроцка бити уређење централног гробља.

Уреађен је пројекат а у току је решавање имовинско-правних односа, рекао је он и навео да је за тее потребе припремљено 27 милиона.

Новости

 

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

13 − one =