Почетна » ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА Одржана литија у Калуђерици

ЛЕТЊИ СВЕТИ НИКОЛА Одржана литија у Калуђерици

од admin
0 коментар

Српска Православна црква на дан 22. маја прославља помен на пренос часних моштију Светог Николе. Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи.

Дана 26. августа, 1071. године византијска војска је поражена од Турака Селџука тако да је Византија привремено изгубила контролу над великим делом Мале Азије. Ово подручје враћено је у састав Византије тек за време владавине Алексија И Комнина (владао 1081—1118), али је и даље остало под нападима Турака.

Хришћани верују да се у овој пометњи свети Никола у једном чудесном сну јавио неком часном свештенику из Барија и наредио да му се мошти пренесу у Бари (Италија) који је у то време био православни град и под православним патријархом.

Мошти су у Бари стигле 9. маја 1087. године; према неким изворима, мошти су украли таљански пирати и пренели их у Бари, где се данас налазе. У сваком случају их у Барију верници са Истока и Запада поштују све до дана данашњега.

Овај догађај се у српском народу обележава као преслава Светог Николе, а празник се зове Летњи или Млади Свети Никола.

У Калуђерици је тим поводом, где је овај празник и слава овог места, одржана  литија у присуству већег броја мештана. Литију је предводио старешина храма у Калуђерици протојереј Драган Радовановић.

По завршетку Литије приређен је ручак за све присутне од стране домаћина,а то је ове године био гос. Миливоје Трајковић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × 2 =