Почетна » Сазнајемо: Малверзације са доделом новца за удружења у Гроцкој „делимично прихваћене“

Сазнајемо: Малверзације са доделом новца за удружења у Гроцкој „делимично прихваћене“

од admin
0 коментар
DUGME DONIRAJ LINK

На Осмој седници СГО Гроцка, на једној од тачака Дневног реда било је и гласање за предлог Одлуке о измени начину финансирања програма и пројеката удружења из буџета ГО Гроцка. Пре тога је, по Приговору Жиг инфа, обустављена  додела средстава због уочених пропуста са елементима кривичног дела. Комисија, иако је дужна по Закону, никада није одговорила на Приговор Жиг инфа. Раније, на званичном сајту ГО Гроцка изашло је обавештење да је Одлуком председника ГО Гроцка поништен јавни конкурс за финансирање и суфинансирање удружења из буџета ове локалне самоуправе.

14. октобра 2021. поновљен је конкурс, са промењеном Комисијом и једним јединим условом- да седиште удружења мора бити минимум шест месеци на територији ГО Гроцка пре расписивања истог. 

DUGME DONIRAJ LINK

У понедељак 15. новембра Комисија за доделу средстава удружењима, на чијем челу је Борис Прибичевић, ипак свесно доноси одлуку да додели новац удружењима која не испуњавају готово једини услов.

Према објављеној листи вредновања, која није послата учесницима, већ само објављена на сајту гроцка.рс под датумом 14.10.2021. наводи се да три удружења нису бодована, јер не испуњавају услов из члана 2. Одлуке, односно да су тек недељу дана пре расписивања Конкурса седиште пребацили на територију ГО Гроцка.  Сва три удружења добила су по 30 000 динара, иако не испуњавају формално -правни услов за учешће на конкурсу.

Увидом у конкурсну документацију, Жиг инфо је неспорно утврдио да сва три Удружења припадају власнику Радио Пулса, Стефану Радићу. Према сазнањима Жиг инфа, Стефан Радић је већ пар година уназад у изузетним односима са већником Стефаном Дилберовићем и шефом одборничке групе напредњака, Миленком Буквићем. Како је обављао „послове“ за њих двојицу, обећано му је да ће, без обзира иако не испуњава услов, добити новац из буџета ГО Гроцка за Удружења. Тако је и било, Радић је добио за своја три Удружења по 30 000 динара, иако није испунио услов.

Данас је одржано веће ГО Гроцка, на којем је одлучивано о приговору Жиг инфа, на којем је одлучено да се Приговор прихвата и одбија! Након детаљне провере документације свих учесника, затражили смо да се Конкурс поништи јер смо установили следеће:

 

Председник Комисије Борис Прибичевић данас је на већу ГО Гроцка покушао да одбрани листу вредновања која је објављена (ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ) а на коју је уложен приговор. Ништа разумљив, са потпуо нејасним образложењем Прибићевића, председник Гроцке се сложио и предложио да се гласа о коначној Одлуци комисије. А Одлука је да се не додели новац Удружењима власника радио Пулса, док се све остало од приговора Жиг инфа, одбија као неосновано. Чланови већа ГО Гроцка, који немају слободу одлучивања већ искључиво наредбу да морају гласати сви ко један, гласали су за овакву одлуку.

Доказивање ко је у праву, односно да је Комисија и овог пута донела незакониту одлуку, одлучиваће се у другим надлежним институцијама, укључујући и буџетску инспекцију, јер ће се Жиг инфо, као претходне године, њима обратити. Поставља се и питање како ће додељени новац оправдати Удружења, с обзиром да је до краја године остало двадесетак дана.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

six + eighteen =