Почетна » МИЛИОНЧЕ ЕВРА ЗА НЕКАТЕГОРИСАНЕ ПУТЕВЕ У Гроцкој тендер поново добијају предузећа блиска председнику општине

МИЛИОНЧЕ ЕВРА ЗА НЕКАТЕГОРИСАНЕ ПУТЕВЕ У Гроцкој тендер поново добијају предузећа блиска председнику општине

од admin
0 коментар

ЈП за развој градске општине Гроцка у поступку јавне набавке велике вредности „уређење некатегорисаних путева“ доделило је конзорцијуму на челу са „Шумадија пут д.о.о“.

„Шумадија д.о.о из Рипња је поднео заједничку понуду са „Intergradnja COP doo“ из Београда и ДТ „Градитељ“ из Београда. Процењена вредност јавне набавке  била је 125 000 000 (сто двадесет пет милиона динара)

Конзорцијум који предводи  „Шумадија пут“ није понуђач који је понудио најмању цену. Они који су понудили најмању цену је „Србијааутопут“ који би, према објављеној документацији посао завршили за 123 333 590 динара (сто двадесет три милиона триста тридесет три хиљаде петсто деведесет).

Међутим, према објављеној документацији, тендер добија ипак „Шумадија пут“ која је скупља за отприлике милион и по ( понуда 124 827 576) РСД-а.

Према документацији која је објављена, иако је разлика у цену између „Србијааутопута“ и Шумадија пута“ већа од 11 000 евра, ипак друго пласирани са ценом добија тендер. Наводни разлог је „време одзива по налогу инвеститора“ или број дана колико ће се радови износити.

ДОКУМЕНТАЦИЈА- ОВДЕ

КО СУ ФИРМЕ КОЈЕ СУ УЗЕЛЕ МИЛИОН ЕВРА ЗА ПУТЕВЕ?

Шумадија пут у Гроцкој је већ добијала послове око „некатегорисаних путева“ а позната је и надлежним органима.

Наиме, према закљученом уговору између ЈП „Дирекције за изградњу општине Гроцка“ и „Шумадија пута-а“ д.о.о, за санацију и уређење некатегорисаних путева на територији општине Гроцка у предизборном периоду 2016. године издвојено је 70.627.486,00 динара без ПДВ-а (преко 588 000 евра!)

Пред локалне изборе те 2016 године, на територији ГО Гроцка урађено је више некатегорисаних путева. Већина пута је насута гребаним асфалтом или туцаником, док је један део асфалтиран. Асфалтирање и посипање ових путева вршено је са обележјима Српске напредне странке, а готово у свакој улици активисти ове странке и њихов председник Драгољуб Симоновић вршили су кампању.

Према објављеном уговору Дирекције Гроцка, од 13. Априла 2016. Године. „Šumadija put“ d.o.o. из Рипња је добила овај посао, односно ова фирма је овлашћени члан групе понуђача.

Шумадија пут је фирма која је радила асфалтирање у кампањи 2008- године за садашњег председника ОО СНС-а Драгољуба Симоновића. Асфалтирање је вршено по јужном делу општине Гроцка. Од 17 улица, колико је књижeно да је асфалтирано, 13 је урађено неквалитетно а 4 никада нису ни виделе асфалт.

Овај случај је предат и тужилаштву али нема информација докле се стигло са истрагом.

Такође, у току 2015. године у сада пропалом ЈП „Грочански комуналац“ се лагеровао гребани асфалт „Шумадија пута“.

Гребани асфалт у Комуналцу, јун 2016.

Тада се спекулисало да је рачун Комуналца отишао у блокаду због авансног уплаћивања за гребани асфалт „Шумадија путу“, због чега је комуналац остао без одређеног прилива новца, а радници без својих плата.

ДТ ГРАДИТЕЉ- ПРЕДУЗЕЋЕ КОЈЕ ЈЕ ВЕЋ ИЗВЛАЧИЛО МИЛИОНЕ ИЗ ГРОЦКЕ

ДТ „Градитељ“ је предузеће које је настало крајем 2014. године, а највеће послове је добило управо у ГО Гроцка. Основно се сумња да иза овог предузећа стоји ћерка председника ГО Гроцка.

ВИШЕ О ДТ ГРАДИТЕЉУ- ОВДЕ

ИНТЕРКОМ- У ДИЛУ СА ДИПОСОМ

Како је писао Инсајдер, предузеће ДИПОС, за одржавање и реновирање некретнина које су у државном власништву, не спроводи јавне набавке и, по свему судећи, ангажује узак круг фирми по сопственом нахођењу. Овакав начин пословања не даје никакву гаранцију да ангажоване фирме нуде тржишну цену, а свако неконтролисано трошење средстава ДИПОС-а представља потенцијално директну штету за буџет.
-Буџетска инспекција Министарства финансија вршила је контролу пословних књига, извештаја и пословање предузећа ДИПОС у 2009. На крају контроле сачињен је записник на више десетина страна о свим неправилностима и незаконитостима. Једна од области провере била је управо контрола „инвестиционо-техничког одржавања и извођења радова“, послови на које ДИПОС потроши 70 одсто средстава, зарађених од издавања државних вила и станова. Фирма Intergradnja Coop је реновирала за рачун ДИПОС-а, односно државе, три некретнине на три локације по цени од нешто више од 430.000 евра, писао је Insajder.net

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар