Почетна » Музиком против нуклеарне енергије!

Музиком против нуклеарне енергије!

од admin
0 коментар

Удружење несврстаних уметника организовало је за викенд манифестацију “Музиком против нуклеарне енергије”, која је окупила домаће панк и рок саставе из више градова Србије. Такође, присуствовали су и Зелени Србије који су одржали трибину на којој се говорило о историји антинуклеарног покрета и о обновљивим изворима енергије а председник општинског одбора Зелених Војкан Миленковић представио је програм ове странке за Винчу и општину Гроцку.

“Залагање за нуклеарно разоружање, престанак коришћења нуклеарне енергије и прелазак на обновљиве и сигурне изворе енерије у центру је фокуса зеленог покрета од његовог оснивања. У њему су поред еколошких учествовали и контракултурни, феминистички, мировни и многи други покрети “, рекла је директорка Зелених Србије Жаклина Живковић.  У Србији је на снази забрана градње нуклеарних електрана али то не значи да смо сигурни јер у окружењу имамо неколико нуклеарки.  Жаклина Живковић је на трибини рекла да нуклеарна енергија глобално већ има мањи удео него обновљиви извори енергије, а тај удео ће наставити да опада у наредним годинама. Након несреће у Фукушими уследио је нови талас гашења нуклеарних електрана а данас постоји растући притисак да се нуклеарна енергија представи као чиста енергија и прихвати као решење за климатске промене. Србија има велики потенцијал у биомаси, енергији ветра, соларној енергији, развоју иновативних решења – тако да нема потребе за нуклеарном енергијом.

Војкан Миленковић, председник општинског одбора Зелених Србије у Гроцкој подсетио је да је одбор основан 2012. године управо протестом против складишта нуклеарне енергије у Винчи. За Зелене Србије Винча има много већи потенцијал од депоније свих врста отпада у коју су нас политичари различитих оријентација претворили. Складиште нуклеарног отпада, најнеуређенија депонија градског отпада у Европи, асфалтна база – само су неке од еколошких бомби које угрожавају здравље грађана и животну средину. Зелени виде Винчу као туристички и пољопривредни крај који користи потенцијале Дунава и чува животну средину.“Да би своју визију остварили, потребан нам је шири круг активиста и организација које су спремне да подрже наше идеје. Потребно је да на следећим изборима обратимо пажњу који су људи из наше општине на којој изборној листи и да изаберу по томе, а не по томе да ли је на челу листе Вучић, Дачић и други. Овакве трибине су почетак.“, рекао је Миленковић.

Преузето са сајта Зелених Србије!

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × 4 =