Почетна » НА ДОБОШ И У СТЕЧАЈ Скеле се продају 28., а „стечај“ ЈКП „Гроцка“ заказан за 29. новембар

НА ДОБОШ И У СТЕЧАЈ Скеле се продају 28., а „стечај“ ЈКП „Гроцка“ заказан за 29. новембар

од admin
0 коментар

За 28. новенбар2016. са почетком у 10 часова у Бечмену, заказана је лицитација продаје скела из Ритопека и Винче.

Наиме, судски извршитељ Н. Б је након дужег процеса успео да докажем да су скеле из Винче и Ритопека ипак у власништву ЈКП „Гроцка“ иако је њима управљало друго ЈП из Гроцке, „Зеленило и Пијаце. Како потраживања радника за својим заосталим исплатама или отпремнинама из ЈКП „Гроцка“ нису занемарљиве, ове две скеле, уколико би се продале, би требало да покрију дуговања према десетак радника.

Подсетимо Жиг Инфо је још почетком прошле године писао о сазнањима везаним за предузећа ЈКП „Гроцка“ и ЈКП „Грочански комуналац“, и о планираном сценарију уништавања та два предузећа, као и неисплаћивању радника што се отпремнина и заосталих плата тиче.

С друге стране, неки радници су успели да наплате своја потраживања и то без судског извршитеља. Жиг Инфо (раније Наша Гроцка) већ годинама истражује модел исплата преко јавних предузећа у Гроцкој. Један од модела је пример бившег директора ЈКП- а Гроцка, Дејана Радосављевића. Радосављевић је у судском поступку добио спор против ЈКП „Гроцка“ због против правног отказа уговора о раду. Међутим, Радосављевић није једини случај који је добио судски спор, али је зато један од ретких који је добио барем део новчане наднокнаде. Радосављевић је , према информацијама Жиг Инфа, враћен у радни однос у ЈКП „Гроцка“ иако је то предузеће фактички расформирано. Одмах након повратка на рад, добио је решење о технолошком вишку и одређену новчану наднокнаду. Међутим, према нашим изворима,Радосављевић је пре тога имао договор са председником ГО Гроцка, Драгољубом Симоновићем. Према истим изворима, тај договор је био да Радосављевић део новца задржи, док би део морао да врати. Да ли је Радосављевић пристао на тај договор не може се потврдити, али  је успео да извуче бар део отпремнине повратком на посао и проглашавањем технолошким вишком.

Такође, за 29. новембар у Привредном суду заказано је рочиште у коме ће се одлучивати о одласку у стечај ЈКП „Гроцка“. Након 4 деценије пословања, садашња власта на челу са напредњацима затражила је да се ЈКП „Гроцка“ тотално угаси, тачније да оде у стечај. Разлог је једноставан: Одласком у стечај многи радници ће остати без наплате заосталих примања и наднокнада. Иначе, одржано је већ једно рочиште почетком новембра ове године, када је установљено да је за „ЈКП Гроцка“ већ једном одбијен стечај јер је ГО Гроцка субвенсионисала ово предузеће и да је оно практично живело од тог финансијског прилива. Самом том чињеницом, стечај је одбијем. Због тих сазнања, а како би се уврстило у поновни случај, рочиште је одложено за 20 новембар.

УСКОРО- КАКО СУ КАМИОНИ И ОСТАЛА МЕХАНИЗАЦИЈА ЈКП-А ГРОЦКА ЗАВРШИЛИ У РУКАМА ЈЕДНОГ ГРОЧАНСКОГ ФУНКЦИОНЕРА

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

four + two =