Почетна » НА ПОМОЛУ НОВЕ МУЋКЕ? Скупштина ГО Гроцка изменила услове за правобраниоца

НА ПОМОЛУ НОВЕ МУЋКЕ? Скупштина ГО Гроцка изменила услове за правобраниоца

од admin
0 коментар

Закон о правобранилаштву, који је пре две године усвојила Скупштина Србије, увео је низ новина у ту област и предвидео је функционалну самосталност тог органа извршне власти да сам иницира поступак заштите интереса Републике Србије.

Правобранилаштво аутономне покрајине, према том закону, појављује се као орган извршне власти покрајине, а правобранилаштво на нивоу јединица локалне самоуправе представља орган структуре власти градова и општина.

Законом је предвиђано да се не оснивају правобранилаштва аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, већ се утврђују само основни принципи за њихово функционисање, на основу којих аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе самостално оснивају и уређују своја правобранилаштва.

Преведено на језик обичног смртника, законом је тачно одредио смернице и правне норме које би требало да се испуне, како би неко испунио услов да би мога бити постављен за правобраниоца.

Међутим, прва седница Скупштине ГО Гроцка, са новом већином коју чине СНС- СПС, имала је тачку дневног реда „Предлог одлуке о измени и допуни одлуке о правобранилаштву!.

У закону о правобранилаштву јасно наглашено да за државног правобраниоца и заменика државног правобраниоца може бити постављено лице које, поред општих услова, има радно искуство у правној струци после положеног правосудног испита, и то  десет година за државног правобраниоца, односно  осам година за заменика државног правобраниоца, међутим те одлуке су промењене у Гроцкој.

Према ономе што је изгласала владајућа коалиција у Гроцкој, на тој првој седници, да би неко био на месту  правобраниоца у Гроцкој, ове одредбе закона за њега нису битне. Наиме, Скупштинска већина у Гроцкој је донела своје правило „запошљавања“ правобраниоца тако што је уместо законом прописаних 10 година искуства, то искуство смањила на дупло мање, односно на 5 . година. Такође је смањено је радно искуство и за заменика правобраниоца у Гроцкој, те уместо осам година биће му потребно само три године!

Према сазнањима Жиг Инфа, ове измене и допуне одлуке су направљене како би се на месту правoбраниоца и његовог заменика поставиле особе од поверења за владајућу коалицију у Гроцкој. Спекулиције су да ће на место правобраниоца бити једна адвокатица, коју је ангажовала директорка ЈП „Дирекције за изградњу Гроцка“, док ће њена заменица бити из реда Изборне комисије у Гроцкој.

Подсетимо  се, прва бурна расправа око правобранилаштва у Гроцкој десила се на задњи дан 2014. године, када је на седници Скупштине саопштено сазнање одлуке општинског Већа од 2. Децембра 2014. , где се они изјашњавају око кривичног гоњења против четворо осумњичених за општински буџет. Према тој одлуци, ГО Гроцка се одриче кривичног гоњења према тих четворо осумњичених.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fourteen + 15 =