Почетна » НЕ БРИНИТЕ СЕ СВЕ ЈЕ ПО ПРОТОКОЛУ Ево зашто Ритопек још нема воду!

НЕ БРИНИТЕ СЕ СВЕ ЈЕ ПО ПРОТОКОЛУ Ево зашто Ритопек још нема воду!

од admin
0 коментар

Пројекат водоводне мреже у грочанском насељу Ритопек је направљен 2012. године, али до данас није реализован. Житељи пуне бунаре – кишницом. Новац за откуп плацева за резервоар још стоји на рачуну Општине Гроцка

ИЗГРАДЊА водовода као и снабдевање текућом водом главни је проблем који деценијама мучи 2.500 мештана насеља Ритопек, које се налази на свега десет километара удаљености од центра града. Становницима овог места обећавано је више пута да ће добити воду, а изградња цевовода започињана је неколико пута. Вода у цистернама једини је начин снабдевања пијаћом водом у Ритопеку.

– Помпезно обећање да ће почети изградња водовода добили смо сада већ давне 2014. године, када смо као знак протеста блокирали улаз у депонију – истиче Д. Р., мештанин Ритопека. – Пројекат је по свим стандардима струке направљен још 2012. године, али још није спроведен у дело. Када све сумирамо, резултат обећања за четири године је 1.000 цистерни колико их је прошло кроз наше село, и празна обећања.

Алтернативних начина снабдевања водом нема, јер се насеље Ритопек налази на неколико километара од депоније „Винча“, због чега су све подземне воде загађене. Недостатак воде погађа и свакодневни живот и бављење пољопривредом, која је једна од примарних грана рада овог дела престонице. Део техничке воде довитљиви Ритопечани обезбеђују тако што су олуке усмерили ка бунарима који се пуне кишницом. Ипак, највећи проблем су вода за пиће и одржавање хигијене.

Мештани Ритопека истичу да буџетска средства за откуп плацева на којима ће се градити резервоари стоје на рачуну Општине од 2014. године.

– Средства се уредно додељују буџетски за сваку годину за саму изградњу водоводне мреже преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу града Београда, али се усмеравају на друге пројекте – говоре Ритопечани. – Према нашим сазнањима, а то су доступне информације са сајта Дирекције, средства за 2017. годину износе 1.900.000 динара.

Из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда истичу да су одређени приоритети за реализацију изградње објеката и мреже водоснабдевања у насељу Ритопек.

– У плану је изградња резервоара „Ритопек 1“ запремине 300 метара кубних са црпном станицом од резервоара до прекидне коморе у дужини од 1.830 метара – поручују из Дирекције. – Изменама и допунама програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2017. годину предвиђено је покретање јавне набавке за формирање грађевинских парцела за прављење резервоара.

Из ГО Гроцка „Новости“ нису добиле одговор докле се стигло у решавању овог проблема, као и зашто потписан протокол није спроведен у дело.

„ХИДРОПЛАНИНГ“ ИЗРАДИО ПЛАН

У МАРТУ 2014. године потписан је протокол о изградњи водовода у Ритопеку према пројекту „Хидропланинга“ из 2012, а радови је требало да отпочну неколико дана након потписивања. Протокол је потписан са тадашњим привременим већем града Београда, ЈКП „Београдски водовод и канализација“ и Градском општином Гроцка.

 

Ј. Динчић, Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар