Почетна » НОВЕ ПРЕВАРЕ У ГРОЦКОЈ Основана ћерка фирма Магипа- јавно приватног партнерства

НОВЕ ПРЕВАРЕ У ГРОЦКОЈ Основана ћерка фирма Магипа- јавно приватног партнерства

од admin
0 коментар

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија “Магип” потписале су 30.07.2015 године уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Јавни уговор о поверавању комуналних делатности, сакупљању, транспорту и одлагању комуналног отпада, производњи и дистрибуцији топлотне енергије потписали су директор компаније “Магип” Ђамарино Луиђи и председник општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Како је у изјави медијима објаснио Дилберовић на тендеру је највећу понуду дала италијанска компанија “Магип” која је за инвестирање понудила око десет милиона евра.


Магип д.о.о је основан, према подацима из АПР-а 7. Маја 2015. године, непосредно пред отварање тендера за јавно-приватно партнерство. Пре тога, у фебруару исте године, делегација СГО Гроцка заједно са председником ОО СНС-а Гроцка Драгољубом Симоновићем, је посетила Италију. Осим података да је фирма регистрована на адресу Вучка Милићевића број 5. у Гроцкој, тачније на трећем спрату у стану број 11, других података ова фирма нема. Број телефона није унет, немају Управни, као и Надзорни одбор, ништа осим оснивачког капитала.

ЕКО Гроцка, предузеће које је настало пре оснивања

Међутим, према истраживању Жиг Инфа, Магип .д.о.о је основао ћерку фирму под називом „Еко Гроцка“ која ће се заправо бавити изношењем смећа на подручју општине Гроцка, а која је регистрована на адреси постојећих комуналних предузећа у Гроцкој.

Ово предузеће, према званичним подацима Агенције за привредне регистре, основана је у понедељак 19. Октобра 2015. Године. Према истим подацима, законски заступник је Filippo Pironе заједно са директором, српским држављанином, Борко Балијем.

Бoрко Бали је истог дана, када је фирма основана поднео оставку на функцију директора ЈКП „Грочански Комуналац“, како је навео из личних разлога.


Борко Бали, иначе, није са подручја општине Гроцка, а оно што се зна о њему, пре руковођења грочанским комуналцем, је да је обављао послове као помоћник генералног директора за набавке и стоваришне послове у Железницама Србије за време Драгољуба Симоновића (бахатог директора Железница Србије, смењен од стране Александра Вучића и тренутног председника СНС-а у Гроцкој).
Еко Гроцка, иако је званично основана пре пар дана, имала је своје представљање у јавности много раније. Наиме, крајем септембра 2015 године постављени су пластични контејнери и канте у Калуђерици зарад промовисања отварања пијаце. На тим контејнерима и кантама писао је следећи натпис:

Магип ЕКО ГРОЦКА


Такође, почетком октобра 2015 године, РТС ради репортажу о новом јавно-приватном партнерству у Гроцкој, где се на снимку појављује Филипе Бероне, директор „Еко Гроцке“.

Снимак РТС-а од 7. октобра 2015. године

Зашто се направила ћерка фирма?

Према истраживању Жиг Инфа, ћерка фирма Магипа је направљена из разлога што ће се то предузеће бавити чишћењем смећа на подручју општине Гроцке, а које ће изнајмљивати, наводно, раднике и остале машине од Магипа д.о.о. Овим потезом локалних власти ствара се простор за разне финансијске комбинације. На пример: Еко Гроцка ће пословати са губитком, док ће Магип бити успешна фирма. Тачније, постоји могућност да Еко Гроцка служи да би се покривали губици, а сдруге стране, Магип представљен као успешно финансијко предузеће, а самим тим и успех локалне власти у Гроцкој.
Према истим истраживањима, иако је уговором речено да ће ГО Гроцка усудити просторије тренутних комуналних предузећа Магипу, то предузеће се не налази на тој адреси. Магип д.о.о ће се , према истраживању, налазити у Врчину у насељу Траншпед. С друге стране, Еко Гроцка – предузећу са којим није потписан никакав уговор, ГО Гроцка даје просторије на коришћење.

Према исказима радника комуналних предузећа у Гроцкој, последњих дана се запослени обавештавају да ће се просторије новог комуналног предузећа преселити у Врчин, што за њих представља велики проблем због повезаности превоза ка овом насељу. Наиме, ни један јавни превоз не вози до релације Траншпед, бар не директна линија са подручја ГО Гроцка. Тако да ће већи део радника морати да путује до Београда, па са Ластине станице на Шумицама преседати до Траншпеда. Тим чином, временски период за долазак на посао биће око два сата. Исто толико ће им бити потребно и за повратак. Чином премештања радника, очекује се да ће многи одустати од свог радног места, својим недоласком. Ту се ствара простор за отпуштањем радника, без да се прогласе технолошким вишком и самим тим губе право на законску новчану накнаду.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

14 + 7 =