Почетна » Обнова у центру Гроцке

Обнова у центру Гроцке

од admin
0 коментар

Реконструкција Булевара ослобођења у Гроцкој почела је крајем децембра прошле године и ових дана се полако радови приводе крају. Грочанска чаршија је заштичено културно-историјско наслеђе, као типичан амбијент српске варошице из 19. века и представља центар овог насеља. Поптуно запостављена и оронула улица коначно је ушла у темељну обнову, а она подразумева реконструкцију водоводне и канализационе мреже, коловоза и тротоара. Поред тога, улица је добила кишну канализацију, све електро инсталације на стубовима су премештене у подземне канале, а уграђено је и 12 бандера јавне расвете.

Реконструкција је подразумевала и значајно проширење тротоара, чиме се акцентује пешачка функција и допуњава комерцијално-пословна намена објеката. Тротоари су поплочани и издигнути, а у нишама су на обе стране улице формирани потпуно нови дрвореди са 28 стабала лоптастог јасена. На коловозу је готово завршена реконструкција калдрме и при крају су радови на последњих 50 метара. Нажалост, још увек ће бити дозвољено паркирање на коловозу, где ће бити формирано 35 паркинг места уз леву страну улице. Проблем би могао да буде непостојање физичке препреке за аутомобиле на тротоарима, тако да ће пракса брзо показати потребу за постојањем заштитне ограде или стубића.

Поред реконструкције Грочанске чаршије планирана је и изградња фонтане испред зграде Општине, а у оквиру постојеће пешачке зоне. Нова градска фонтана биће изграђена у једној од великих фиксних жардињера, чиме је простор обогаћен са релативно малим средствима. У току је израда пројекта фонтане, а планирано је да буде завршена овог лета. Као посебан додатак централној улици планиран је велики мурал са препознатљивим симболима ове области – Дунавом, виновом лозом и фигуром древне Винчанске културе, обасјане Сунцем као симболом рађања цивилизације. Радови на муралу треба да почну до краја маја.

Вредност радова на обнови Грочанске чаршије износе 25 милиона динара, док ће изградња фонтане коштати додатних 1.5 милиона динара. У прилогу погледајте фотографије реконструисане улице.

Беобуилд.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

10 − six =