Почетна » ОДРИЧУ СЕ СОПСТВЕНЕ ДЕЦЕ Однос „Оснивач-предузеће“, ГО Гроцка тумачи на својствен начин!

ОДРИЧУ СЕ СОПСТВЕНЕ ДЕЦЕ Однос „Оснивач-предузеће“, ГО Гроцка тумачи на својствен начин!

од admin
0 коментар

На другој седници ГО Гроцка, одржане 8. јула 2016. године, одборничка већина у Гроцкој коју чине СНС и СПС, усвојила је одлуке усклађивања пословања јавних предузећа са новим Законом о јавним предузећима.

Овом седницом донети су нови правилници и прописи који уређују пословање следећих предузећа у Гроцкој:

-ЈКП „Гроцка“

-ЈКП „Грочански комуналац“

-ЈП „Водовод и канализација“

-ЈП „Пијаце и зеленило“

– ЈП „За Топлификацију ГО Гроцка“

– ЈП „Дирекција за изградњу“

Сва ова предузећа основала је ГО Гроцка. Пијаце и зеленило, Комуналацаи Топлификација основани су пре мање од три године, а сада је већина ових предузећа у великом финансијском губитку.

Поготово су велика потраживања, што радника што повериоца, за предузећа комуналне делатности ЈКП „Гроцка“ и ЈКП „Грочански комуналац“, где се очекује да ће врло брзо судским пресудама дођи до правоснажности потраживања и самим тим великог новчаног издвајања, који би требао да се издвоји из буџета ГО Гроцка, јер је општина оснивач предузећа.

Међутим, на овој другој седници СГО Гроцка, оснивач предузећа је донео пропис да за дуговања својих предузећа неће да одговара!

Овај пропис је донет за сва Јавна предузећа у Гроцкој.

Правници тврде да је овај пропис, односно одлуку, писао неко јако нестручан јер постоје више Закона који јасно уређују власништво над  Јавним предузећима, односно да се сва задуживања тих предузећа пребацују на оснивача, у овом случају јединицу локалне самуправе- ГО Гроцка.

Наиме, и Закон о стечајном поступку, као и Закон о јавним предузећима, према којем се одлука усаглашавала јасно наводе да дуговања, односно потраживања се пребацују на оснивача.
Без обзира што је некаквом уредбом Скупштина ГО Гроцка  донела пропис да се они одричу дуговања својих предузећа, радници односно повериоци имају право да од оснивача, односно ГО Гроцка наплате своја потраживања.

Такође, према речима правника, када ова одлука ступи на снагу објављивањем у Службеном гласнику, она се не може примењивати ретроактивно, све и да је правно валидна. То практично значи, свакако дуговања настала до јула 2016. године се не могу отписати ни тим прописом!

Ова одлука, сдруге стране, може донети одређене проблеме свима онима који имају потраживања према овим јавним предузећима, а поготово према  радницима који траже  своја заостала дуговања и отпремнине, из разлога што ће се из ГО Гроцке позвати на сопствену уредбу и рећи ће како нису они дужни да исплате исте.

Наравно, не знајући да је уредба правно ван акта, многи од оних што потражују  ће одустати од наплаћивања својих дуговања. Други ће, пак, покренути законски поступак против ГО Гроцка, и случај ће добити али ће до окончања проћи више година, што ће одговарати тренутној владајућој коалицији која ће овај проблем одложити за пар година. Одлагањем проблема на пар година је добра идеја, слажу се многи познаваоци политичких прилика у Гроцкој, јер ће се десити да они који су задужили општину приликом враћања дугова и не буду на челу Гроцке.

Ипак, иако су се одрекли своје „деце“, општински челници нису се одрекли тога да могу да постављају директоре, Надзорне одборе и да запошљавају.. Тако је на овој другој седници у Гроцкој постављено више директора и Надзорних одбора. Постављени су сви они који имају приближну плату од 1 000 евра, али општина  Гроцка дуговања неће признавати!

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар