Почетна » Осма „Стваралачка Гроцка“ у Ранчићевој кући

Осма „Стваралачка Гроцка“ у Ранчићевој кући

од Други Пишу
0 коментар

Осма „Стваралачка Гроцка“, традиционална групна изложбена поставка која ове године окупља 46 аутора који живе или стварају у крајолику старе вароши, отворена је у Ранчићевој кући, познатом културном добру Србије, седишту Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка.

Изложбу је пред многобројном публиком представила историчарка уметности Зорица Атић, кустоскиња и ауторкa излагачког концепта који у виду годишње изложбене смотре траје од 2015. године:
– Одавно на мапи светске културне баштине, окружење Општине Гроцка поседује изванредне културно-туристичке и излетничке ресурсе, који су резултат вишевековног историјског трајања у плодном крајолику крај моћне европске реке. Својим амбијентима, визурама и природним лепотама, била је дом и инспирација многим народима који су на овим теренима боравили, баш као што је и данас уметницима који на њеном тлу стварају, или живе и раде…“ истакла је Атићева.
У 2022. години „Стваралачка Гроцка“ окупља ликовне и примењене уметнике различитих узраста и профила (сликаре, вајаре, илустраторе, иконописце, графичке дизајнере, визуелне уметнике…), као и самоуке ствараоце активне у различитим занатским и креативним дисциплинама (фотографе, дрворесце, сликаре, иконописце, модне креаторе, уметничке столаре…), приказујући разноврсне ликовне и примењене приступе, теме, мотиве и уметничке праксе. Изложба је продајног карактера и може се погледати све до 28. августа, а установа културе у Гроцкој ради без летње паузе.
У наставку културне вечери, на летњој сцени неговане баште Ранчићеве куће, у оквиру традиционалног програма „Музичка башта“ које је ове године одржао градски Секретаријат за културу, наступио је састав „КАЛЕМ“. Дуо који изводи традиционалну музику Балкана одевену у ауторски, лични приступ. „Калем“ чине академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара), а одушевљена публика је познате нумере народног мелоса попут „Мој бехаре“, Месече“, „Имам једну жељу“ испратила громким аплаузима.
Музичари су за разгаљену публику у дивном амбијенту свирали и преко планираног програма, а није изостао ни бис.

Можда ти се свиди

Оставите коментар