Почетна » ОШТЕЋЕНИ РАДНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

ОШТЕЋЕНИ РАДНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

од admin
0 коментар

Градска општина Гроцка се још једном нашла у области не браног грожђа, овај пут кад је реч о платама радника општинске управе.

 

Средином прошле године, када је у надзор јавних финансија ГО Гроцка стигла Државна Ревизорска Институција како би извршила конторолу трошења буџетских средстава, истовремено је наложила ГО Гроцка да усклади одлуку о зарадама са осталим државним органима.


Тај налог је као практичну последицу имао да се радницима са средњом стручном спремом зараде умање у распону од 10-15 хиљада динара, док би се радницима са високом стручном спремом основне плате износиле око 90 хиљада динара. По налогу Државне Ревизорске Институције, општина је поступила и Веће ГО Гроцка је донело измењену одлуку о зарадама.

Оваква ситуација није јединствена будући да је више градских општина у Београду поступило на исти начин.

 

Обрт у целој ситуацији се дешава у ГО Нови Београд, будући да су радници управе у тој општини тражили оцену законитости акта о зарадама донетом од стране Већа ГО Нови Београд пред Уставним судом.

Уставни суд је донео одлуку да акт о зарадама у ГО Нови Београд није у складу са законом јер није донет од стране органа који може такву одлуку да донесе. Па је самим тим и одлука о зарадама престала да важи као и све њене последице. Пошто је одлука поништена и сасмим тим се сматра да није ни донета, ГО Нови Београд је био принуђен да исплати све заостале разлике у зарадама, камате и доприносе на разлику зарада.

 

Будући да се ситуација окренула у корист радника којима су зараде смањене, поставља се питање, да ли ће и радници општинске управе у Гроцкој бити довољно сложни да и сами покрену иницијативу за оцену законитости одлуке Већа ГО Гроцка пред Уставним судом и пониште одлуку којом им се зараде драстично смањују.

Уколико то ураде из буџета општине ће морати да се исплати вишемилионска сума на име разлике у зарадама, камата и доприноса за све раднике који су оштећени незаконитом одлуком Већа ГО Гроцка.

 

А шта ће бити са радницима који су незаконито примали веће плате??

Животије Зорановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen − five =