Почетна Локалне вестиГроцка ПА ЈЕЛ ОВО ЧИШЋЕЊЕ У ГО ГРОЦКА Уместо раскида уговора, правдају их (фото)

ПА ЈЕЛ ОВО ЧИШЋЕЊЕ У ГО ГРОЦКА Уместо раскида уговора, правдају их (фото)

од admin
0 коментар

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија “Магип” потписале су 30.07.2015 године уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Јавни уговор о поверавању комуналних делатности, сакупљању, транспорту и одлагању комуналног отпада, производњи и дистрибуцији топлотне енергије потписали су директор компаније „Магип“ Ђамарино Луиђи и председник општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Потписивању уговора присуствовао је и градски менаџер Горан Весић који је подвукао да је пројекат веома важан, јер је на тендеру тражено да инвестирање у наредних 25 година буде најмање 4,9 милиона евра, док је добијена понуда дупло већа.

– У наредних 25 година италијански инвеститор ће у капацитете новог комуналног предузећа уложити тај новац, а то се пре свега односи на нови возни парк, канте за смеће, као и на рециклажне контејнере за папир, стакло и пластику – рекао је Дилберовић после потписивања уговора.

У више наврата на разним гостовањима, челници ГО Гроцка су најављивали да ће због потписавања овог уговора ова општина коначно имати комуналне делатности на којима ће им позавидети и „Градска чистоћа“. Обећано је да ће већ средином октобра домаћинствима бити подељене нове канте за одлагање смећа, као и контејнери. То се још није догодило.

Ново предузеће за комуналне делатности у Гроцкој почело је званично да ради 1. Новембра 2015 године. Према потписаном уговору, у самом старту су се створили услови да се исти раскине, међутим, ГО Гроцка не раскида уговор већ и даље обећава да ће Гроцка имати најбоље чишћење до сада. Први контејнери и канте за одлагање смећа су стигли пре два дана, али они још нису подељени и постављени широм ГО Гроцка. Највећа ставка, због кога би се требао раскинути потписани уговор, лежи у чињеници да приватни партнер је требао обезбедити возни парк, што се до сада није десило. Да ситуација буде још апсурднија, ГО Гроцка данас чисте камиони без потребних дозвола и ознака. Тачније, возни парк је исти као што је имала и ЈКП „Гроцка“, само што га сада користи то ново предузеће. Камиони возе без било каквих ознака, супротно одредбама Закона о саобраћају.

(КАКО ГРОЦКУ ЧИСТЕ „ДИВЉАЦИ“)

Обећано 155 радних места

Према тендерској понуди, италијанска фирма била је у обавези да запосли 155 радника. ГО Гроцка је ово запошљавање представила као један од битних фактора које ће допринети смањењу броја незапослених. Међутим, у три комунална предузећа која су преузета и додана новом, тачан број радника се званично никада ноје објавио али се претпоставља да их је било око 300. Највећи број тих радника запослен је након јуна 2012-те године, када на чело општине власт преузима коалиција окупљења око СНС-а. Данас је део радника примљен у ново комуналкно предузеће али су сви постављени на место „инкасанта“ и уговор им је на три месеца. Пре преласка у ново предузеће над радницима је вршен притисак да дају споразумни отказ.

(ВИШЕ О ОТКАЗИМА ОВДЕ)

А како подручје ГО Гроцка изгледа након пар дана од почетка рада „Магипа“ најбоље илуструју следеће фотографије усликане јуче у току дана широм Калуђерице. Мештани кажу да у појединим улицама у Калуђерици смеће није однето већ две недеље.

[cincopa AAHARBNUsyGc]

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар