Почетна » ПОЧЕО ВАШАР Отворене су 49. по реду Свечаности општине Гроцка (ФОТО)

ПОЧЕО ВАШАР Отворене су 49. по реду Свечаности општине Гроцка (ФОТО)

од admin
0 коментар

„Грочанске свечаности 2016“ свечано су отворене по 49. пут традиционалним дефилеом свечаних кочија и КУД-ова са територије ове општине, смотром фолклора и етно-певачких група, и трајаће до 2. августа.

Фото: А. Матејић

Отварање манифестације, чији су уводни програми већ одавно у јеку, уприличено је у срцу Гроцке, у простору чувене заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, где се током читавог дана одвијао тематски „Етно дан“ праћен базаром, етно-изложбом Уније жена општине Гроцка и избором за најбољу ракију кајсијевачу овог чувеног воћарског краја.

Фото: З. Атић

Још од раног јутра посетиоци су могли да уживају у сувенирима и рукотворинама вредних удружења и појединаца, и да се окрепе традиционалном кулинарском понудом Удружења „Жене Бегаљице“. Керамика, декупаж, уметнички радови и слике, украсно биље, сувенири, накит, тканине и одевни предмети, део су разноврсне понуде овогодишњег базара.
Свечаности је отворио уз речи добродошлице посетиоцима и учесницима отворио Стефан Дилберовић, председник Скупштине општине Гроцка, нагласивши да нас овогодишња манифестација припрема на јубиларну манифестацију која ће идуће године прославити пола века трајања, постојања и све богатијих садржаја.

Фото: Инфо служба ГО Гроцка

„Грочанске свечаности“ су традиционални вишедневни догађај од значаја за град Београд, настале са циљем промоције општине Гроцка и њених укупних капацитета – од воћарских и пољопривредних, до спортских и културних. Одржавају се током јула и почетком августа месеца, са богатим уводним и централним програмима прилагођеним различитим узрастима и интересовањима. Домаћини посетиоцима нуде разноврстан програм културно-уметничког и забавног карактера, који укључује спортске турнире и такмичења на копну и води, ролеријаду, такмичење кајацима, бројне концерте, тематске изложбе попут изложбе возила Олдтајмер клуба, традиционалну Ликовну колонију, програмски дан за најмлађе уз маскембал, дечје представе и полигоне, изложбу воћа, Сајам пољопривредника и механизације, и чувени „Златни котлић Дунава“ последњег дана свечаности.

Фото: З. Атић

Отварању летње манифестације коју пропрати више десетина хиљада људи, масовно су присуствовали мештани и посетиоци из свих крајева Србије, као и личности из јавног живота. Посетиоци и гости, уз уживање у понуђеним програмима и лепом окружењу, током свечаности упознају се и са бројним споменицима културе и локалним знаменитостима којима насеље обилује, у складу са својом богатом историјом и вековима трајања.

 

Зорица Атић

Можда ти се свиди

Оставите коментар