Почетна » Поређење: Колико има становништва, а колико гласача у Гроцкој

Поређење: Колико има становништва, а колико гласача у Гроцкој

Шта кажу званични статистички подаци

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Према првим овогодишњим резултатима пописа , на територију ГО Гроцка живи око 81 000 становника. Попис још није званично готов, али се не очекује већа осцилација.

Први резултати указују да је за нијансу мање становништва на територији ГО Гроцка, у односу на 2011. годину.
Према попису становништва, домаћинстава и станова 2011. у Србији, који је проведен од 1. до 15. октобра 2011., у београдској градској општини Гроцка живело је укупно 83 907 становника.

Овогодишњи попис, према првим информацијама, указује да је од укупног броја, минимум 15. одсто малолетних лица. Такође, укупном броју треба додати и дупло пописана лица, као што су студенти или викендаши. Процентуално, минимум 2 посто од укупно пописаних је таквих.  Простом рачуницом, у ГО Гроцка, према првим резултатима пописа 2022. живи нешто мало преко 63 000  пунолетних становника или оних са правом гласа.

Међутим, према прегледу бирача Министарства државне управе и локалне смоуправе, на дан 22.10.2022. године, укупно уписаних бирача на територији ГО Гроцка има 73 117. Наводно, уписан број бирача се ажурира на свака три месеца и обухвата бираче по месту пребивалишта.

Анализирајући ове статистичке податке, испада да у Гроцкој има за 10 000 више бирача од броја пунолетних грађана.

Према истраживању ЦРТА-е, чак 60 одсто грађана сматра да са бирачким списком нешто није у реду и сумњају у његову исправност. Самим тим, сумња се и у регуларност изборних резултата. Од петооктобарских промена до данас бирачки спискови су били и остали велика непознаница српског бирачког процеса.

Подсетимо се, посматрачка мисија Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) упутила је 14. фебруара захтев Министарству државне управе и локалне самоуправе Србије да се грађанима на сајту министарства омогући преглед пријављених бирача на њиховим адресама.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар