Почетна » Правоснажна пресуда против “ЈКП Гроцка”, али радник не може да наплати дуг

Правоснажна пресуда против “ЈКП Гроцка”, али радник не може да наплати дуг

од admin
0 коментар

 

Београдска општина Гроцка, која је оснивач овог предузећа, у међувремену је на истој адреси основала предузеће „Грочански комуналац“ које је такође отишло у стечај, а има и 20% удела у власништву фирме „Еко Гроцка“ сличне делатности која се налази на истој адреси као и предузећа у стечају.

Неисплаћени дугови

“Радио сам у ЈКП Гроцка, моје радно место је било возач специјалног возила за изношење смећа. Десет година сам радио тај посао”, рекао је за Радник.рс Андрија Петровић.

Он каже да је у том предузећу добио отказ 2013. године у време када су „плате радницима касниле и по шест месеци“ и када су радници ван синдиката одлучили да се организују.

„Целом радном колективу од око 250 радника су тада касниле плате. Штрајкови су били од 2012. до мог отказа. Захтеви су били да нам се исплате зараде, повеже стаж, овере здравствене књижице“, наводи он.

Андрија наводи да је добио отказ јер се супроставио управи и, како наводи, „тражио да се испуне сви захтеви“.

Он је након отказа одлучио да тужи „ЈКП Гроцка“.

Радник.рс дошао је у посед правоснажне пресуде Другог основног суда у Београду од 17.10.2016. у којој се наводи да је Андрији отказан уговор о раду због „повреде радне обавезе у смислу непримереног понашања према другим запосленима и трећим лицима“, „неоправданог одбијања вршења послова“, „неовлашћеног давања информација трећим лицима“ и „неизвршавања радне обавезе у складу са прописима о штрајку“. Суд је утврдио да је овај отказ незаконит.

Иако је Андрија пре више од три године, у октобру 2016. године, добио ову правоснажну пресуду према којој се поништава његов отказ и налаже „ЈКП Гроцка“ да Андрију врати на рад, пресуда никада извршена јер је то предузеће управо 2016. отишла у стечај. Само трошкови поступка, које је предузеће дужно да му исплати, износе 98.250 динара.

„Адвокат ми је рекао да док траје стечајни поступак не може ништа да се ради. Према процени адвоката, укупно ми предузеће дугује око милион и 800 без камате, а са затезном каматом ми дугују око три милиона динара”, тврди он.

Андрија каже да га не занима то што је предузеће које му дугује новац отишло у стечај.

„Иза предузећа стоји општина Гроцка као оснивач, па нека исплате дуговања радницима”, каже он.

 

Општина Гроцка: Није наша одговорност

Из општине Гроцка су потврдили да је општина оснивач ЈКП „Гроцка“, али да нема обавезе када је реч о потраживању радника.

„У вези са наведеним, градска општина Гроцка, не може бити одговорна за престанак радног односа, као што не може бити ни одговорна за било какву штету насталу као последица престанка радног односа, а посебно имајући у виду чињеницу да према Закону о јавним предузећима, предузеће за све своје обавезе одговара целокупном својом имовином“.

Ђорђе Врцељ, повереник стечајног управника за ЈКП “Гроцку” Агенције за лиценцирање стечајних управника рекао је у телефонском разговору за Радник.рс да Андрија Петровић не може да наплати своја потраживања на основу пресуде јер је ЈКП „Гроцка“ у стечају, а да стечајна маса скоро да не постоји јер је имовина предузећа која је ушла у стечајну масу занемарљиве вредности.

Стечајна маса је целокупна имовина правног лица на дан отварања стечајног поступка која служи за намирење потраживања, између осталих, радника којима је правно лице које је у стечају остало дужно зараде и доприносе, дугове другим правним лицима итд.

Три предузећа сличне делатности на истој адреси

„Фирма ЈКП Гроцка је отишла у стечај. Уместо ње, основана је нека фирма друга под именом Грочански комуналац. А сада постоји фирма Еко Гроцка, још једна фирма“, каже Андрија.

Према подацима Агенције за привредне регистре (АПР), „ЈКП Гроцка“ у стечају у власништву је „Града Београда – Градске општине Гроцка“ и постоји од 1970. године. „ЈКП Гроцка“ имала је 2016. године, када је донето Решење о покретању претходног стечајног поступка, нето губитак од скоро 170 милиона динара, како се може видети у финансијском извештају за ту годину.

На адреси Петра Драпшина 21 у Гроцкој, где се налази „ЈКП Гроцка“, основано је 2014. године ново јавно комунално предузеће „Грочански комуналац“, такође у власништву „Града Београда – Градске општине Гроцка“. И ово предузеће је у стечају од 2018. године, а за ту годину није објављен финансијски извештај. Ова два предузећа нису основана под истом шифром делатности, „ЈКП Гроцка“ је регистрован за „услуге осталог чишћења“, а „Грочански комуналац“ за „услуге уређења и одржавања околине“.

На истој адреси као ова два предузећа, али под шифром делатности „скупљање отпада који није опасан“, на основу уговора о јавно-приватном партнерству је 2015. године основана фирма „Еко Гроцка“ доо, у власништву „Града Београда – Градске општине Гроцка“ (20% удела) и фирме „Магип“ доо (80% удела) која је власништву италијанске компаније Магип С.Р.Л.

Судећи по извештајима медија ово није усамљен случај да општине, након што једно предузеће доспе у финансијске проблеме, оснива друго, а радници не могу да наплате своја потраживања. Медији су 2018. године писали да је општина Баточина поред постојећег јавног предузећа „7. јули“, које је тренутно у принудној ликвидацији, основала ново јавно предузеће „Лепеницу“, а да радници „7. јула“ нису могли да наплате заостале плате.

Радник.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар