Почетна » Јавна предузећа у Гроцкој ће ипак морати да доставе списак запослених?

Јавна предузећа у Гроцкој ће ипак морати да доставе списак запослених?

од admin
0 коментар
vododgzak

Садашњи директор ЈП „Водовод и канализација“ из Гроцке, Мирко Добријевић  2012. године био је постављен на место директора сада пропалог предузећа ЈКП „Гроцка“ када је за само један дан  склопио 83. уговора о раду. Сви потписници били су чланови СНС-а. Међу тим „уговорцима“ налазили су се и садашњи директор ЕПС-а Милорад Грчић, Стефан Дилберовић бивши председник ГО Гроцка и многи други.

Иначе у Гроцкој јавна предузећа претежно служе како би се запошљавали партијски кадрови актуелне власти. Неретко се дешава да су таква  лица запослена само на папиру, односно да су у радном односу али да се уопште не појављују на послу.

Жиг инфо је затражио од свих Јавних предузећа на територији ГО Гроцка да нам доставе, по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, списак свих имена радника који су запослени по било ком основу, са описом радног места и висином плате, како би дошли до тачних података колико је таквих „партијских кадрова“.

Први такав допис послат је ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка. Затим је из овог предузећа стигао одговор тумачећи овај Закон, на само њима познат начин, односно водовод је одбио да нам пошаље такву информацију, већ је само послао укупан број запослених радника.

 

Један за другим, ређали су се готово идентични одговори из осталих јавних предузећа у Гроцкој. Тачније, у копирај-налепи варијанти сва јавна предузећа у Гроцкој су навела да не могу да нам пошаљу имена запослених, јер по истом Закону штите њихов идентитет.

Жиг инфо је, због недобијања одговора, односно избегавања достављања тражених информација од јавног значаја, поднео жалбу Поверенику. 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, донео је решење по жалби Жиг инфа да се ЈП „Водовод и канализација“ налаже да у року од пет дана достави тражене информације у којима је садржан списак свих запослених.

povzalvod1

Како је ово прво решење донето у корист Жиг инфа, очекује се да ће Повереник донети иста и за остала јавна предузећа у Гроцкој.

Подсетимо се, испитивање пословања јавних предузећа у Градској општини Гроцка, било је и предмет  истраживања Државне ревизорске институције, објављеног почетком децембра 2018. године.

Градска општина Гроцка је од 2015. до 2017. године за пословање јавних предузећа, у шта улазе зараде запослених и покривање дугова, из буџета издвојила 719 милиона динара (преко 6 милиона и 200 хиљада евра), што је 98 одсто укупног износа за субвенције јавним предузећима.

 

ЕЖИ

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар