Почетна » Први резултати упућују на драстичан пад напредњака, и даље се не зна ко ће бити председник Гроцке

Први резултати упућују на драстичан пад напредњака, и даље се не зна ко ће бити председник Гроцке

Ко је узео гласове?

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Коначни подаци локалних избора 2024. у Гроцкој још нису изашли, али према првим незваничним подацима, дефинитивно се може утврдити да је поверење у коалицију око СНС-а у драстичном паду.

Наиме, према првим прелиминарним резултатима коалиција окo СНС-а у Скупштини ГО Гроцка освојила је 69,48 процената и имаће 27. одборника.

За њима следи опозициона листа, „Бирам Гроцку – Немања Тодоровић“ са освојених 13,65 процената и имаће 5 одборника.

Листа „Ми глас из народа“ освојила је 7,02 посто и имаће 2 одборника.

У грочански парламент ући ће и још једна листа, која је направљена од стране напредњака, „Ја сам Гроцка“ (aлудира на листу ДР Сава Манојловића), са освојених 3,80 процената односно 1. мандатом.

Интересaнтно је да још једна напредњачка листа, која алудира на назив Др Бранислава Несторовића, „Ми Гроцка“ је била близу уласка у грочански парламент освојивши 2,98 процената (3 процената потребно за 1. одборника).

Дакле, како ствари данас стоје коалиција СНС-а имаће 27 одборника, опозиција „Бирам Гроцку“ 5 одборника, Ми глас из народа 2, и једног одборника имаће „Ја сам Гроцка“.

Уколико листа „Ми Гроцка“ прође цензус, смањиће се један одборник коалицији напредњака, односно имаће 26 одборника, док код других листа неће се мењати број одборника.

Бројке су интересантније од процената, јер се проценти одређују на основу укупног броја изашлих бирача. А на биралишта у Гроцкој изашло је само 41 посто гласача. У поређењу са изборном годином, када већина опозиције није излазила на изборе, односно када је на снази био бојкот, овогодишњи избори донели су мању излазност (2020. изашло 44 посто).

Ове године, процентуално напредњаци имају више. Међутим, бројке указују на драстичан пад напредњака од 2020- године.

Ако гледамо искључиво локалне изборе, у врхунцу своје моћи, СНС је у Гроцкој добио око 21 000. гласова. То се десило те 2020. године, када је на чело ГО Гроцка дошао садашњи председник Драган Пантелић, као нестраначка личност. Овогодишњи избори указују да је поверење које је добио, изгубљено.

Наиме, те 2020. године листа „Александар Вучић – За нашу децу“ добила је 20177 гласова

Листа „,,Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“. те 2020. године добила је 4503 гласа.

Листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“ те 2020. добила је 1225 гласова.

И листа „Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА“ добила је 573 гласа.

Изнад набројане странке на управо завршеним изборима у Гроцкој изашле су заједно. 2020. године освојиле су 26 448 гласова. На овогодишњим изборима ове странке освојиле су 21 571 глас ( за преко 5 000 гласова мање, прим. аут.)

2020. године, садашња коалиција око СНС-а имала је 32. одборника, док ће ове 2024. године имати 27 (5 одборника мање).

Уколико групација око „Ми глас народа“ остане опозициона, у Гроцкој ће садашњи сазив Скупштине имати чак 7 одборника опозиције, док је сада било само 3. (и то је питање да ли су били опозиција, прим аут.)

Иначе, пад рејтинга СНС-а у Гроцкој започео је након избора 2020. година и сви наредни избори, искључујући председничке, показују озбиљан пад поверења у ову странку.

Ко ће бити председник – Не зна се

Оно што је интересантно за ове локалне изборе јесте чињеница да по први пут напредњаци нису истакли име и презиме кандидата за председника Гроцке.

У изборном лудилу и неинформисаности грађана, у народу  појављује се информација да ће место председника Гроцке преузети власник „Ас Пекаре“, Драган Станковић, нова љубав водитељке Јоване Јеремић за коју се сматра да ће преузети грочански СНС.

Међутим, председник Гроцке је изабрано лице те није могуће да Станковић буде изабран за председника Гроцке (морао би бити на листи за одборника, прим.аут.). Иста ситуација је и за водитељку Јовану Јеремић. Једино где овај двојац може бити именован, јесте локално министарство, односно Већници.

Али, према информацијама Жиг инфа, оваква информација је у домену сеоских препричавања испред продавнице док се испија пиво.

Тренутне шансе се највише дају групацији око такозваног лештанско – винчанског клана одакле потичу и главни батинаши, где је за председника виђен привредник Зоран Анђелковић. Упућени кажу да је Анђелковић заправо Панта (тренутни председник Гроцке, Драган Пантелић, прим аут.) на квадрат.

Мање шансе, али не треба их искључивати, постоје и од клана окупљеног око Александра Рајковића. А тренутни већник Рајковић је тај који је такође виђен за председника Гроцке. Поред Рајковића, у изборну трку за председника би и Дамјан Копривица из Врчина, али су за њега доста слабије шансе.

Свакако, коначну реч даће онај који је задужен за Гроцку, а то је повереник Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервиса“.

Чији су гласови, СПС, СНС-а или Заветника?

Ово избори донели су и прави мали рат између каолиционих партнера. Кључни проблем је ко је подбацио? Да ли је то СПС, СНС, Заветници или радикали?

Наиме, напредњаци су за ове локалне изборе имали квоту од 28 000 гласова. Рачунали су да ће моћи постићи ту квоту, ако се узму укупни резултати садашње коалиције из 2020. ( 26 448 гласова, прим аут.) Када се све сабере и одузме, коалиција око напредњака подбацила је за скоро 7 000 гласова. Због тога, у Гроцкој се у изборном дану десио још један преседан – изостало је славље напредњака. 

Данас, како кажу наши извори, постоји прави мали рат око квота, односно ко је подбацио. СНС оптужује СПС, а СПС каже да су то напредњаци.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Насловна фотографија: Илустрација – фотошоп (приватна архива, INSTAGRAM/SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER/SCREENSHOT/COMBO)

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар