Почетна » Први секретар Руске федерације и остали, без председника Гроцке обележили ослобођење Ритопека и Гроцке

Први секретар Руске федерације и остали, без председника Гроцке обележили ослобођење Ритопека и Гроцке

СПС Гроцка главни присутни са осталим организацијама

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом Дана ослобођења, Гроцке и Ритопека који се традиционално обележава 17. октобра, данас је више организација заједно са првим секретаром Руске Федерације, господином Денисом Вонгерским положила венце на спомен костурницу у Ритопеку као и у Гроцкој где је тиме одана почаст Палим борцима, који су за цену слободе дали своје животе и тиме оставили у народу неизбрисив траг у историји.

Подсетимо се, у Ритопеку октобра 1944. године догодила се велика битка за ослобођење града Београда, између Совјетских трупа са једне стране и фашистичке Немачке са друге стране. Тад у битци погинуло је 245 совјетских војника и више десетина мештана, а сахрањени су у заједничкој спомен костурници са спомеником, који су подигли грађани Ритопека 1952. године у знак захвалности Совјетским војницима.

Свечани програм на спомен обележају у Ритопеку започео је минутом ћутања уз присуство више делегација са простора Гроцке и Града Београда које су желеле да својим присуством, одају почаст Палим борцима, док је догађају присуствовао и први секретар Амбасаде Руске Федерације Денис Вонгерски са члановима своје породице.

Данашњи програм започели су ђаци ОШ  “Никола Тесла”  иначе потомци својих храбрих предака који су се предстаавили рециталом  „Отачбина“ – Ђуре Јакшића,  „Домовина“–’Душана Вељковића као и „Србија“ – Оскара Давича.

Председник ГО Гроцка није присуствовао овом догађају, а испред градске општине Гроцка венац су положили заменица председника градске општине Гроцка, Душица Мемаровић и председница Скупштине градске општине Гроцка, Весна Дамњановић док је испред, Амбасаде Руске Федерације први секретар, Денис Вонгерски. Такође су венце положили и представници Месне заједнице Ритопек, делегација ОО Субнор, општинска организација СПС Гроцка и удружење „Завичај“ и Удружење „Кординација“ као и сви остали окупљени. 

 

Након полагања венаца Палим борцима, делегација је положила венце и у Гроцкој, на платоу преко пута цркве “Свете Тројице”.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − fourteen =