Почетна » РАНЧИЋЕВА КУЋА отворена је за посетиоце 15. и 16. фебруара поводом Дан државности Србије

РАНЧИЋЕВА КУЋА отворена је за посетиоце 15. и 16. фебруара поводом Дан државности Србије

од admin
0 коментар

 

Поставка која се љупко „уселила“ у овај заштићени варошки дом обухвата одабир најуспешних остварења чији су творци деца – полазници радионица, ученици школа узраста од 6 до 11 година, и представља традиционалну годишњу смотру дечјих радова насталих на ликовној радионици установе. Ликовни педагози установе у раду са децом биле су уметнице Марион Дедић и Мика Ловре, сликарке. Изложбена поставка траје до 22. фебруара 2022. године.

Поред обиласка чувеног варошког дома са галеријском поставком, Ранчићева кућа за посетиоце располаже и пространом, негованом баштом парковског типа. Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Радно време током празничних дана:

– уторак 15. фебруар, 10-16ч

– среда 16. фебруар, 10-16ч

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. или почетка 19. века, у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства и варошког дома Србије. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века.

Збирка и Легат др Александра Костића, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. Кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

Упознајте се са Ранчићевом кућом:

  1. Презентација Ранчићеве куће-Завод за заштиту споменика културе града Београда:

http://beogradskonasledje.rs/…/grocka/ranciceva-kuca.html

  1. Презентација Ранчићеве куће – споменици културе у Србији,

http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=749

  1. Кликни и закорачи, 3Д виртуелна тура:

Виртуелни обилазак Ранчићеве куће, зима 2019/2020.

https://my.matterport.com/show/?m=xam9w1ggP7Z

Виртуелна тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Добро дошли!

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − thirteen =