Почетна Локалне вестиГроцка Санација осмолетке у Бегаљици: Ђаци у новим клупама у септембру

Санација осмолетке у Бегаљици: Ђаци у новим клупама у септембру

од admin
0 коментар

Средином лета почиње реконструкција ОШ „Иво Лола Рибар“ у Гроцкој, која је изгорела у пожару у априлу прошле године

ЗГРАДА ОШ „Иво Лола Рибар“ у Бегаљици, која је изгорела у пожару у априлу прошле године, коначно ће бити санирана. Након више од годину дана откако је објекат урушен у ватреној стихији, Секретаријат за образовање и дечју заштиту је објавио обавештење о покретању преговарачког поступка за извођење радова на санацији ове осмолетке. Почетак реконструкције очекује се средином лета.

У пожару који је захватио овај школски објекат у потпуности је изгорео кров, а радови ће, осим његове санације, обухватати и сређивање електричних инсталација. Отварање понуда извођача заказано је за 26. јун, након чега би требало да отпочне реконструкција. Ипак, ђаци, који наставу до оспособљавања старог објекта похађају у ОШ „Илија Гарашанин“ у насељу Гроцка, према очекивања школског руководства, моћи ће тек следеће године да се врате у Бегаљицу.

– Јавна набавка је расписана, али ћемо највероватније нову школску годину дочекати у ОШ „Илија Гарашанин“ – каже Драгана Пешић, директорка ОШ „Иво Лола Рибар“. – Тек је могуће да друго полугодиште отпочнемо тамо. До сада смо радили под отежаним околностима, јер се њихов пети и шести час поклапао са нашим првим и другим, али смо се сналазили некако.

Према речима надлежних из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, радови су каснили због административних процедура. Они верују да ће обнова ипак бити завршена до септембра.

– Канцеларија за управљање јавним улагањима обезбедила је око 61 милион динара – кажу из секретаријата. – Секретар Славко Гак је убрзао све процедуре како би школа спремно дочекала ђаке у септембру. Проблема је било пуно, почевши од чињенице да школа није била легализована па је административна процедура потрајала, али смо коначно овај пројекат убрзали како деца више не би испаштала. Њихова безбедност је на првом месту и то је основни критеријум којим се водимо јер је недопустиво да школе немају адекватну противпожарну заштиту, што је овде био случај.

Да подсетимо, мештани Бегаљице окупили су се средином маја како би изразили незадовољство због тога што реконструкција школе, без које су ђаци остали у пожару, још није почела. На протест су се одлучили, како су тада рекли, зато што годину дана од пожара ученици морају да наставу похађају у другој школи.

ЧЕТИРИ ФИРМЕ У ИГРИ

С ОБЗИРОМ на то да је Град покренуо преговарачки поступак без објављивања позива за подношење понуда, посао је понуђен фирмама: „ПМЦ инжењеринг“, „Алп инжењеринг“, „Кото“ и „Витон“. Извођач ће имати рок од 60 дана од увођења у посао да заврши реконструкцију.

М. СТАНОЈКОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар