Почетна » СЕТИЛИ СЕ У ГРОЦКОЈ: Поплављени у мају 2014., а помоћ у марту 2015. године

СЕТИЛИ СЕ У ГРОЦКОЈ: Поплављени у мају 2014., а помоћ у марту 2015. године

од admin
0 коментар

Нашу општину, као и читаву Србију и земље у региону, у мају месецу прошле године погодио је циклон Тамара , који је изазвао бројне природне катастрофе. На територији Градске општине Гроцка у том периоду дошло је до незапамћених поплава које су узроковале активирање клизишта, одрона и других нестабилности тла.

Владина канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручија донела је уредбу о Програму за помоћ оштећеним и порушеним стамбеним објектима.

У складу са том уредбом одељење за имовинско-правне послове Градске општине Гроцка спровело је процес обраде захтева за објекте који су оштећени приликом поплава и клизишта. До сада је обрађено 244 захтева и исплаћене помоћи у вредности од 44.5 милиона динара. Од те суме 25 милиона утрошено је за изградњу осам нових кућа а остатак суме предвиђен је за санирање оштећених објеката.

Традиционалне „Грочанске свечаности“ прошле године биле су хуманитарног карактера. У склопу ове манифестације одржана су два хуманитарна концерта , Владе Георгиева и Амадеуса а приход од улазница намењен је породицама чији су домови страдали током мајских поплава. Тим поводом, Градска општина Гроцка 3. марта 2015. године у 13 часова организовала је скуп на коме су породицама додељена новчана средства прикупљена током хуманитарних концерата и акција организованих прошле године.

Домаћин скупа био је председник Градске општине Гроцка, Стефан Дилберовић а скупу су присуствовали заменица председника, Јасмина Мандић, председник Скупштине, Спасоје Живановић, заменик председника Скупштине, Зоран Костић, чланови Општинског већа и директори јавних предузећа.

Присутнима се обратио председник Градске општине Гроцка, Стефан Дилберовић који се у обраћању захвалио свима који су се одазвали апелима и акцијама наше општине. – Током хуманитарних акција прикупљена су новчана средства у вредности од два милиона динара сакупљена током Свечаности, као и донацијама запослених у општинској управи, руководства и правних лица. Част ми је да кажем да смо радили срцем и да је овај данашњи скуп награда за све нас.-

Председник Дилберовић истакао је да је на састанку одржаном прошле недеље са породицама чији су домови били угрожени или оштећени договорено уступање по 5 ари плаца на којима ће се подићи нове куће.

Канцеларија за младе и Инфо служба општине Гроцка припремили су за овај догађај кратак видео преглед како би се присутни подсетили свих непогода које су нас задесиле током прошлогодишњих мајских поплава и клизишта.

Гости овог скупа били су и Александар Станимировић из Амадеуса и Владо Георгиев, који су поздравили присутне и изразили задовољство и понос што су били део ове хуманитарне акције и успели да помогну угроженом становништву наше општине. Заједно са председником Дилберовићем уручили су одлуке о додели материјалне помоћи члановима четрнаест породица.

Подсетимо се, организатори концерта тачније ГО Гроцка није била задовољна прикупљеним новцем.

Према званичним подацима које је општина Гроцка објавила, у то време на свом званичном сајту, у оквиру 47. Грочанских свечаности одржана су два хуманитарна концерта групе Амадеус и Владе Георгиева,а сав приход од продатих карата отићи ће за помоћ угроженима у недавним поплавама које су задесиле нашу општину.

Према тим подацима, продато је 4256 карата и укупан приход  износи 1 064 000 динара од поменута два концерта .

Председник прво био одушевљен, па онда да није задовољан

На концерту Владе Георгиева, председник општине Гроцка Стефан Дилберовић је изјавио да су до сада оборени сви рекорди што се посетиоца тиче, међутим после објављивања званичних података он је рекао  да организаторски тим није задовољан продатим прикупљеним износом, уз напомену да нас време није послужило првог дана када је одржан концерт групе “Амадеус“, али да је ово ипак значајна сума новца

“Сав новац прикупљен од хуманитарних концерата биће уплаћен на наменски рачун, на коме се већ налазе средства донирана од дела примања општинских функционера и радника општинске управе којег су се одрекли поводом ове несреће која је задесила грађане општине Гроцка. У наредном периоду, одлучићемо коме и на који начин ћемо поделити ова средства најугроженијима“- изјавио је председник за званични портал општине Гроцка почетком августа 2014.године.

И тај „наредни“ период, како рече председник Дилберовић коначно дође у марту 2015.године, готово годину дана након поплава.

Жиг Инфо/званични сајт општине Гроцка

Можда ти се свиди

Оставите коментар