Почетна » Агенција потврдила писање Жиг инфа: Симоновић општинске паре давао фирмама функционера из Гроцке

Агенција потврдила писање Жиг инфа: Симоновић општинске паре давао фирмама функционера из Гроцке

од admin
0 коментар
dopis agencija

 Како пише магазин Нова Економија, Агенција је оценила да је у питању тежа повреда закона и због тога је одредила меру јавног објављивања одлуке о повреди Закона о спречавању корупције.

Закон прописује да Агенција изрекне меру опомене уколико је у питању лакша повреда закона, која није утицала на обављање јавне функције и меру јавног објављивања одлуке о повреди Закона која се доноси када је у питању тежа повреда, односно она која је утицала на објективно обављање јавне функције, као и на углед и поверење грађана. Агенција може да предложи и разрешење када дође до теже повреде Закона, али то се у овом случају већ ради о бившем функционеру.

Како се наводи у извештају Агенције, против Драгољуба Симоновића је покренут поступак по пријави због тога што је у току 2017. и 2018. године испред општине склопио уговоре у поступцима јавних набавки са предузетничком радњом „Бајка 87“ која је у власништву сестре Владимира Трајковића, раније заменика председника Скупштине Гроцка и са предузећем „Зам Плус“, које је у власништву супруге Зорана Костића, бившег члан Већа Градске општине.

Иначе, Жиг инфо је током тих година објавио више текстова који су се односили управо на оно о чему извештај Агенције говори.  У септембру 2018. године, новинар Милан Јовановић са колегама из наше редакције поднео је Агенцији за борбу против корупције сва наша сазнања.

dopis agencija

 

Агенција даље наводи да је Општина Гроцка радњи „Бајка 87“, у власништву Бојане Трајковић, исплатила 6,4 милиона евра за куповину канцеларијског материјала, а предузећу „Зам Плус“, у власништву Мирјане Костић, укупно 2,9 милиона динара за набавку кафе, безалкохолних пића и средстава за одржавање хигијене.

У образложењу Агенције се наводи да су председник Градске општине, заменик председника Скупштине Градске општине и члан Већа исте општине повезана лица и да је Драгољуб Симоновић „довео себе у ситуацију сукоба интереса, и када су већ додељене наведене јавне набавке, био дужан да о сукобу интереса … писмено обавести Агенцију, што није учинио“.

„Приликом одлучивања о врсти мере коју треба изрећи у конкретном случају узета је у обзир чињеница да је Драгољубу Симоновићу престала јавна функција председника Градске општине, током чијег вршења је у више пута довео себе у ситуације сукоба интереса чије се последице не могу отклонити, због чега је оцењено да је именовани теже повредио Закон, и да је мера јавног објављивања одлуке о повреди Закона једина одговарајућа мера.“

Агенција је меру јавног објављивања одлуке о повреди Закона о спречавању корупције одредила и Владимиру Трајковићу, некадашњем заменику председника Скупштине Гроцка, чија сестра је власница фирме од које је набављан канцеларијски материјал.

Због писања Жиг инфа, у октобру 2018, године претучен је уредник Жељко Маторчевић који је, због нанетих повреда, недељу дана провео у болници. Два месеца касније, новинару нашег портала Милану Јовановићу је запаљена кућа.

Драгољуб Симоновић је у фебруару ове године првостепено осуђен у Другом основном суду на четири године и три месеца затвора због подстрекавања на паљење куће Милана Јовановића, , у децембру 2018. године. Нападач на уредника Жељка Маторчевића још није пронађен.

 

ЕЖИ /Нова Економија

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seventeen + 7 =