Почетна » ШИРИ СЕ ПРОТЕСТ ЗБОГ ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ У ЗАКЛОПАЧИ: Позване све Месне заједнице у Гроцкој

ШИРИ СЕ ПРОТЕСТ ЗБОГ ПРОТИВГРАДНЕ ЗАШТИТЕ У ЗАКЛОПАЧИ: Позване све Месне заједнице у Гроцкој

од admin
0 коментар

Сезона одбране од града почела је 15 априла, а тренутно се располаже са свега четвртином неопходних ракета.

Из сектора за ванредне ситуације у МУП-у кажу да је за сезону довољно најмање 12.000 ракета, а да са залихама од прошле године и уз набавку која је у току, тренутно може да се подмири половина потреба. Поред тога, по свему судећи кубуриће се и са стрелцима, јер им нису исплаћене ни прошлогодишње накнаде.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације, Бобан Стевановић, каже да су надлежни прошле године утврдили да је за ефикасну одбрану од града потребно чак 25.000 ракета, али да је 12.000 минимум који Србија мора некако да обезбеди.

„Осим нашег сектора из МУП, ракете за своје станице могу да набављају и локалне самоуправе. Нацрт новог закона о одбрани од града је усаглашен, спроведене су јавне расправе у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Достављен је надлежним министарствима и очекује се његово усвајање“, рекао је он.

Проблем мањка и ракета и стрелаца постао је хроничан од 2009. године.

Иако је наш систем одбране од града направљен тако да радарима у 12 активних противградних центара не може да промакне ниједан сумњив облак, недостатак ракета ипак везује руке.

Због ове настале ситуације, вечерас је  у Дому културе у Заклопачи одржан збор грађана са само једном тачком дневног реда- решавање проблема противградне заштите.

Фото: Архива

Тридесетак окупљених мештана је одлучило да овај проблем прошири и на друге Месне заједнице у Гроцкој јер, како кажу, први град уништиће све усеве на читавој територији Општине.

-Ми морамо да овај проблем проширимо и на остала места. Сви смо у истој ситуацији. Прво невреме и уништиће се сви наши усеви. Ово је заиста хитан случај. Знате, станица Букуља која служи за заштиту наше подручје уопште није пуштена у рад. Чак и да имају ракете, више нема ни ко њих да користи односно испаљује. Пољопривредници са овог простора су подигли кредите, како би унапредили своје засаде. Сви су сада у страху да ће новчано пропасти због овог проблема, каже за Жиг Инфо један од окупљених мештана.

Како су навели окупљени грађани, који су се изјаснили као веома забринути пољопривредници, сутра у 20 часова у Дому културе у Заклопачи наставиће са збором, само овога пута позивају све пољопривреднике Месне заједнице са територије општине Гроцка да на њему присуствују.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × three =