Почетна » СПОМЕНИК КОЈИ ИНТРИГИРА СВЕ У ЛЕШТАНИМА Споменик за комшију Меду

СПОМЕНИК КОЈИ ИНТРИГИРА СВЕ У ЛЕШТАНИМА Споменик за комшију Меду

од admin
0 коментар

СПОМЕНИК медведу скоро чутаву деценију интригира све које пут нанесе у грочанско насеље Лештане. На самом улазу у овај део престонице скоро три метра висока статуа дочекује и испраћа пролазнике који се често питају откуд она на овом месту и коме је посвећена.

Међу мештанима околних насеља кружи прича да је споменик, смештен на раскрсници Смедеревског пута, сам себи подигао власник парцеле на улазу у Лештане. С друге стране, актуелна је и верзија која каже да је статуа настала из чисте шале и ината човека који се кладио са неколицином становника да ће је подићи у своју част. Ипак, истина је сасвим другачија.

Репортери „Новости“, трагом „легенде“ о чувеном медведу на улазу у Лештане, упутили су се у ово приградско насеље. Горостас од полиестера нас је тамо дочекао, али и човек који зна праву истину.

– Прича је заиста занимљива. Ја сам заправо овај Меда – кроз осмех признаје Предраг Јанковић (47), предузетник из Лештана. – Надимак су ми дале другарице у младости, јер сам био крупан и увек сам их штитио. Тако је и данас. Овај споменик нисам подигао сам себи, већ су ми га пријатељи поклонили пре девет година.

Јанковић се присећа дана када је добио несвакидашњи дар од пријатеља вајара Зорана Павловића из Ужица и још једног другара. Након успешно обављеног посла у коме су сви учествовали, њих двојица тражили су начин да се захвале Меди. То су учинили – спомеником!

– Одвели су ме на ручак, а онда су ме довели на ово раскршће где сам имао шта да видим – прича Предраг. – Нисам ни сањао да ћу то доживети и рекао сам им да ће ме људи због овога сигурно оговарати и критиковати. Ипак, било ми је смешно, а споменик је остао и временом постао главно место окупљања у Лештанима.

Како истиче Јанковић, огромна фигура од почетка је свима била занимљива. И данас мами децу и одрасле да застану и фотографишу се са јединственим комшијом.

Предраг Јанковић Фото Ж. Кнежевић

 

ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ

ЖИТЕЉИ Лештана добро знају ко је Предраг Јанковић Меда. У овом насељу важи за великог хуманисту који помаже у многобројним акцијама намењеним малишанима. Такође, плац који је купио искористио је за изградњу велелепног објекта у коме се налази супермаркет познатог трговинског ланца, робна кућа, мењачница… Тренутно гради простор за ауто-сервис.

 

Г. Новаковић – Ј. Новаковић, Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар