Почетна » Стигао вам је увећан рачун за ЕКО ГРОЦКА? Ево ко је заслужан за њега!

Стигао вам је увећан рачун за ЕКО ГРОЦКА? Ево ко је заслужан за њега!

од admin
0 коментар

Од 1. новембра 2015. године, на подручју ГО Гроцка комуналне делатности преузима „Еко Гроцка“, предузеће у јавно приватном власништву, италијанске фирме „Магип“ и ГО Гроцка.

Према потписаном уговору, Магип доо је власник 80 посто предузећа, док је ГО Гроцка 20. посто. Од самог оснивања предузеће Еко Гроцка прате разне малверзације. Једна од главних ставки јесте чињеница да је Жиг Инфо још у фебруару те године објавио податак да ће Комунална предузећа у Гроцкој бити продата Италијанима, што се касније догодило. Обично таква сазнања говоре о томе да се унапред договра победник на тендерима и јавним конкурсима. Такође је јако интересантно да је Магип д.о.о основан недељу дана пре него је расписан конкурс за оснивање јавно-приватног партнерства.

Тако је у једном стану у Гроцкој,  био наводно основан Магип, на адреси коју је било немогуће пронаћи. До марта ове године, директорка Магипа била је Ada Marcella Clementina Lefons . Од тог датума, према подацима из АПР-а, директор Магипа д.о.о је Simone Rizzo. Према ранијим истраживањима Жиг Инфа, она се спомиње као једна од организовања разних семинара по Железницама Србије у времену када је садашњи председник ГО Гроцка, Драгољуб Симоновић био директор тог предузећа.

У самом старту рада Еко Гроцке, иако је најављено да ће бити једно од комуналних предузећа којем ће завидити многи у Београду, пословање није било глатко. Комуналне делатности свеле су се на још горе стање него што је било са претходна два предузећа.

Општинска власт је окривљавала свог партнера, док се партнер жалио на руководиоце Еко Гроцке које је поставила општина и који су имали енормни износ плате. Апсурдно је било и то да су исти ти руководиоци кренули у штрајк, јер је партнер Магип почео да даје отказе вишку запосленом у „канцеларисјким фотељама“.

Једна од информација, при оснивању Еко Гроцке, јесте била и да ће цене одношења смећа бити смањене.

Година за годину, допринела је да цене изношења смећа у Гроцкој поскупе, правдајући се повећаним ценама и трошковима. Практично док је све више незапослених и док плате стагнирају, Еко Гроцка је повећала цене својих услуга.

Када се оде на сајт предузећа Еко Гроцка, пронаћи ће се следећи податак:

Веома важно за кориснике услуга јесте да је уговором предвиђено да се цене услуга не могу повећавати без Одлуке општинског већа, те нема бојазни од неконтролисаног поскупљења услуга.

 

У пракси то значи, да свако увећање цене мора проћи кроз одобрење Чланове већа ГО Гроцка. А чланови већа су:

Живадин Митрић, Зоран Којић, Јасмина Мандић, Владо Радовановић, Драгана Ћујић, Спасоје Живановић, Зоран Костић, Зоран Марков, Петар Теофиловић, Ненад Маринковић, Владимр Теофиловић.

Према ранијим истраживањима Жиг Инфа, Чланови већа у ГО Гроцка имају плату од преко 100 000 динара. Против бившег председник Скупштине ГО Гроцка, а садашњег Члана већа, Спасоја Живановића поднета је кривична пријава због злоупотребе службеног положаја јер је примио у стални радни однос један од прошлих сазива Чланова већа мимо Скупштинске процедуре.

У данашњем сазиву Чланова већа у Гроцкој највише има чланова СНС-а, следи га СПС који је, иначе, био изузетан противник оснивања Еко Гроцке у прошлом сазиву Скупштине општине.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × four =