Почетна » Да ли ће бити субвенције за замену столарије и котлова у Гроцкој?

Да ли ће бити субвенције за замену столарије и котлова у Гроцкој?

од admin
0 коментар

 

Начин пријаве, начин плаћања, ко ће моћи да рачуна на ову државну помоћ и када ће све то да заживи у пракси тек треба да се прецизира. Извесно је још и да ћемо на евентуалне кредите чекати до идуће године, а да ћемо извођача радова бирати са листе оних које прво одабере – општина у којој живимо.

За које субвенције ће, конкретно, једно домаћинство моћи да конкурише када је реч о најављеним мерама замене дотрајалих прозора, врата, изолације, кровова, котлова на угаљ… зависи прво од – општине у којој живи.

Наиме, општине су те које, конкуришући на јавни позив Министарства рударства и енергетике, који је отворен до 21. маја, морају да се определе шта ће, конкретно, од понуђених мера заједно са државом – финансирати.

Ако се општина ни не пријави – нема ни субвенција.

Ако се пријави само за субвенције за замену столарије – грађани те општине неће моћи да рачунају на субвенције за замену котлова на угаљ, на пример.

Чак и када се општина пријави за све понуђене опције – то није гаранција да ће сви њени заинтересовани грађани моћи да добију „покриће“ за 50 одсто свог улагања. Општине ће, наиме, правити ранг-листе пријављених грађана, на основу којих ће се субвенције одобравати.

Новац неће бити уплаћиван директно грађанима – већ предузећима које ће изабрати свака општина на основу претходно упућеног јавног позива.

Али, пођимо редом.

Ко ће моћи да конкурише за субвенције
Грађани који желе ове године да конкуришу за субвенције мораће, по свему судећи, да спреме – готовину. Јер евентуално плаћање на рате путем кредита очекује се током идуће године.

Тренутно је у току пилот пројекат – општине се пријављују за средства из државне касе, прецизирају шта ће од понуђеног финансирати – а понуђено је тачно 10 врста субвенција у оквиру три групе: изолација (где спада и замена столарије), систем грејања (где спада и замена котлова) и соларни колектори.

Очекује се да ће се у јуну формирати Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, којој ће, између осталог, у „опису посла“ бити и додела новца кроз подстицаје.

У јулу би, према очекивањима, општине требало да објаве два јавна позива – прво према фирмама које ће бити „извођачи радова“ на подручју општине, а други се односи на грађане који би се на тај начин пријавили за субвенције. Први уговори, процењује се, били би потписани у септембру.

За субвенције ће, како за портал Н1 наводе у Министарству рударства и енергетике, моћи да конкуришу – сви заинтерсовани грађани.

„Изабране јединице локалне самоуправе ће након потписивања уговора са Министарством рударства и енергетике и доношења својих прописа о расподели средстава, расписати два јавна позива. Први за избор привредних субјеката који се баве енергетском санацијом и након формирања листе поменутих субјеката, расписаће се позив за грађане“, наводе за портал Н1 у Министарству рударства и енергетике.

Грађани ће, како се додаје, у зависности за колико се њихова јединица локалне самоуправе определила мера енергетске ефикасности – да ли је то замена столарије, постављање термичке изолације, уградња котлова на биомасу или гас и друге мере у складу са јавним позивом – изабрати меру и обратити се предузећу са листе за стручну помоћ око радова и за добијање предрачуне за радове.

„Грађани ће затим прилагати уз пријаву поменути предрачун као и другу документацију тражену јавним позивом. Затим ће Комисија јединице локалне самоуправе, у складу са сопственим прописом о расподели средстава, на који су претходно прибавили сагласност министарства и јавним позивом извршити бодовање и формирати ранг листу пријава грађана, која ће бити основ за доношење одлуке о финансирању“, истичу у министарству.

Након тога закључиће се уговори са предузећима о финансирању радова на енергетској санацији и кренуће се са радовима.

„По завршетку радова, комисија јединице локалне самоуправе ће обићи објекте и на основу тог извештаја и фактуре извођача – изабраног привредног субјекта средства субвенције ће се пренети извођачу“, наводи се у одговору министарства.

 

Шта све може да се субвенционише

Општине тренутно, у оквиру пилот-пројекта, код Министарства рударства и енергетике могу да конкуришу за три групе субвенција, с тим да треба да и саме определе део новца, од чега у великој мери зависи и врста субвенција на локалу.

Прва група субвенција односи се на – „унапређење термичког омотача путем појединачних мера“:

(1) замене спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача,
(2) постављања термичке изолације зидова, крова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору

Друга група – „унапређење термотехничких система објекта путем замене система или дела система ефикаснијим системом следећим појединачним мерама“:

(1) замене постојећег котла ефикаснијим котлом (грејач простора или комбиновани грејач),
(2) уградњом топлотних пумпи (грејач простора или комбиновани грејач),
(3) уградњом електронски регулисаних циркулационих пумпи,
(4) опремањем извора топлоте (радијатора) са термостатским вентилима и осталом неопходном арматуром,
(5) опремањем система грејања са уређајима за регулацију и мерење предате количине топлоте објекту (калориметри, делитељи топлоте, баланс вентили),
(6) заменом постојећих и уградњом нових ефикасних уређаја за климатизацију,
(7) заменом постојећих или уградњом нових система за вентилацију са рекуперацијом топлоте
У трећој групи субвенција је – „уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде“.

А да ли ће ГО Гроцка конкурисати за ова средства остаје непознаница. Наиме ни после пет дана од послатог питања Инфо служби ГО Гроцка, да ли ће ова општина конкурисати за горе напоменута средства, одговор није стигао.

 

Н1/ Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

six + eighteen =