Почетна » Шуга у средњој школи „17. октобар“ у Гроцкој?

Шуга у средњој школи „17. октобар“ у Гроцкој?

од admin
0 коментар

Иако родитељи већ неко време упозоравају надлежне у средњој школи „17. октобар“ на проблем ширења скабиеса , шуге или свраба, изгледа да нису предузете адекватне мере сем куповине пар балона асепсола. Незванично, из школе одсуствује 12 ђака због ове кожне болести која није опасна по живот. Све учионице се редовно бришу асепсолом и то је једина хигијенска мера која се предузима ових дана.

Према речима једног родитеља, (име и презиме познато редакцији) чије дете похађа ову школу, лично је пријавио  овај случај надлежнима у Заводу за кожне и венеричне болести али по његовом сазнању они још увек нису изашли на терен.

Директор школе Селимир Радосављевић је, како наводе наши извори, такође пријавио случај надлежним органима али по нашим сазнањима нема никаквих резултата па макар и у виду званичног упутства од стручних лица шта даље предузимати.

По изјави за Жиг Инфо директора школе Селимира Радосављевића чини се да је све у реду, наиме он је изјавио да се свуда по Београду појавила шуга, у школи „17. октобар“ је постојала недавно али да је све излечено и под контролом, и колико он зна да је само једно дете посетило Дом здравља због ове болести.

То је болест која се лечи за неколико недеља али људи је још увек скривају због срама. Проблем је у томе да кад се болест излечи, не добија се именутет на њу већ особа може поново да оболи.

Важно је хигијену подигнути на један виши ниво. Сву гардеробу треба опрати, постељину на којој се лежало редовно мењати. Грађани требају знати како узрочник болести може на одећи преживети чак четири дана, упозорили су стручњаци. Често клиничка слика болести, у случају да се на време не препозна, не мора бити специфична, такви се болесници знају третирати, чак и дуготрајно, лековима који ублажавају сврабеж (антихистаминицима) или наношењем на кожу различитих стероидних крема, што мења основну слику болести, али и болесницима ствара дуготрајну нелагоду у свакодневном животу због јако израженог сврабежа коже.šuga

Ради се о болести која се, наравно ако се лечење проводи правилно, брзо лечи, а то значи да постоје правила лечења свих чланова породице, у противном ће увек неко бити преносник болести.

У Градском заводу за јавно здравље званично је потврђен случај шуге у школи „Владислав Петковић Дис“ који је пријавио локални Дом здравља. Завод за јавно здравље је јуче изашао на терен са колегама из Завода за кожне и венеричне болести и ускоро ће знати колика је епидемија у питању.

Д.Ј.П.

Можда ти се свиди

Оставите коментар