Почетна » СУМЊИВЕ НАБАВКЕ Гроцка, ЗАМ, Бајка и Котлотерм

СУМЊИВЕ НАБАВКЕ Гроцка, ЗАМ, Бајка и Котлотерм

од admin
0 коментар

Буџет ГО Гроцка је већ пар година уназад у тешкој финансијској ситуацији.

Председник ГО ГРоцка, Стефан Дилберовић је на седницама скупштине у више наврата навео да је буџет општине толики, да се једва има и за плате, а камоли за неке инвестиције.

Званичне податке од ГО Гроцка је тешко добити. На више захтева о потрошњи из буџета, у овом временском периоду, није одговорено или су пак одговори штури. Разне су шпекулације о прању новца које врши ГО Гроцка, међутим, напомињемо  званични подаци се крију.

Радници се плаћају преко ЈП „Топлификација“ Гроцка

Према истраживању Жиг Инфа, део радника ГО Гроцка се плаћа преко предузећа Топлификација у Гроцкој. Да примају плате преко овог предузећа, потврдило нам је пар радника који су на пословима портира, чишћења и свим оним пословима које служе за опслуживање. А да радници говоре истину показују подаци „Информатора о раду јавних набавка“ ГО Гроцка за 2014. Годину, до којих смо дошли, а у којем се показују уплате за ове делатности.

Према делу тих података, које имамо, ГО Гроцка је за ставку „Услуге- чишћења и услуге портира и курира“ у два наврата исплатила фирми „Котлотерм“ око 6 милиона динара.

Котлотерм је, иначе, према званичним подацима предузеће које се не бави овим услугама. Према званичним пријављеним подацима опис овог предузећа је седећи:

ПРИВРЕДНО ДРУШТВО ЗА ПРОИЗВОДЊУ КОТЛОВА ИНЖЕЊЕРИНГ РЕМОНТ РЕКОНСТРУКЦИЈУ И МОНТАЖУ ЕНЕРГЕТСКИХ ПОСТРОЈЕЊА И ОБЈЕКАТА И ТРГОВИНУ КОТЛОТЕРМ Д.О.О. БЕОГРАД-ЗВЕЗДАРА

Делатност овог предузећа, према званичним пријављеним подацима је:

Производња парних котлова, осим котлова за централно грејање

Подсетимо се, у Гроцкој ускоро почиње са радом прво јавно-приватно предузеће које ће се бавити комуналним услугама. То ново предузеће преузеће и Топлификацију Гроцка. Од три комунална предузећа која прелазе у „Магип“ (ново јавно-приватно партнерство), једино се враћају дугови Топлификације и то у износу до 500 000 евра. На захтеве дела опозиције у Гроцкој да се образложи одакле су створени толики дугови предузећа које је увек, наводно, пословало у плусу а и завршни извештај за 2014-ту годину је био у плусу, образложење никада није стигло. Изречено је само да тај дуг можда и не буде толики, што је и стављено у уговору словима „ДО“. Због тога сумња на оволики дуг пада само на враћање дуговања дела зарада према запосленима, који су своје зараде примали преко ЈП „Топлификација“ Гроцка.

Вулинови и заменик председника Скупштине општине Гроцка

У ГО Гроцка, на власти је коалиција окупљена око СНС-а од 2012 године. Сама листа СНС-а је имала пет странака, међу којима је био и Покрет Социјалиста-Александра Вулина. Један од функционера Покрета социјалиста у Гроцкој је и власник књижаре „Бајка“, такође из Гроцке.  Ова књижара је од доласка коалиције окупљење око СНС-а у Гроцкој променила локацију и самим тим проширила и пословно-продајни поростор као и асортиман робе.

С друге стране „ЗАМ ПЛУС“ из Гроцке се бави трговином разне робе, претежно  на принципу продавнице. Власник „ЗАМ ПЛУС“-а је Зоран Костић, заменик председника СГО Гроцка и члан СНС-а. Цене производа у овим радњама су и до 20 посто скупље него у појединим хипермаркетима, као и малим продавницама.

Управо се и ове две наведене радње налазе на платном списку јавних набавка за 2014. Годину, под ставком „Добра-канцеларијски намештај, кафа и безакохолни напици и средства за хигијену“. За књижару Бајка, према подацима које имамо, одвојено је око 670 000 динара, док је за „ЗАМ ПЛУС“ одвојено нешто преко 850 000 динара. Према тој документацији, за кафу и безалкохолно пиће отишло је 708 653 динара!

Потрошни материјал грађевинске фирме

Ферокомерц из Гроцке је, према званичним подацима је: „ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ, УНУТРАШЊУ И СПОЉНУ ТРГОВИНУ ДОО“

 У свом асортиману, како се наводи, имају прибор опште намене а баве се и разводом воде, надземне дренаже. Такође, имају и грађевинске машине и опрему.

Према „Информатору о раду јавних набавка“ за 2014 годину, ГО Гроцка је овој фирми уплатила 335 904 хиљада динара за ПОТРОШНИ МАТЕРИЈАЛ!

 

Документ према којем је рађено истраживање:

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар