Почетна » У Хрватској радник није долазио на посао и плаћа одштету, а шта се дешава са конобаром из Умчара запосленим у водоводу Гроцка?

У Хрватској радник није долазио на посао и плаћа одштету, а шта се дешава са конобаром из Умчара запосленим у водоводу Гроцка?

Радничка права у Гроцкој

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Из суседне Хрватске стиже готово невероватна вест за наше подручје – Мушкарац пуних седам година није долазио на посао.

Ових дана одлучено је, како преносе медији, да послодавцу мора платити укупно 137.000 евра одштете. Пошто у дому нису били задовољни његовим радом, више пута су га упозоравали на то и тражили да се промени. Али, уместо да се коригује, радник је тужио установу у којој је радио тврдећи да га узнемирава и дискриминише.

Суд је на крају донео одлуку да да мушкарац бившем послодавцу мора да плати више од милион куна, односно око 137.000 евра: 119.000 еура за бруто плате плус 18.400 евра накнаде трошкова.

Пракса из Гроцке – Република Србија, Град Београд

ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, је пример предузећа које јасно указује на партијско запошљавање, поготово од како је на власти СНС. Трећина радника запослена је у протеклих 11. година. Већи део њих се и не појављује на послу у водоводу, већ обављају „редовне“ страначке активности.

Један од тих страначких активиста јесте и Зоран Зарић из Умчара. По струци је, како му пише у уговору о раду у ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, конобар трећег степена. Зоран у овом предузећу обавља посао „координатора рада портира -чувара и за тај посао прима плату од 80 000 динара.

Зоран Зарић је један од „радника“ који се не појављују на послу, барем тако тврде његове страначке колеге и део радника запослених у водоводу. Ипак, Зарић тврди да та информација није баш тачна, јер он свако вече „позове и пита“ да ли је све у реду.

Зарић не зна тачно ни шта му је посао, и пита се што нико не спомене и друге, као што је Паја (председник Новог ДСС-, прим аут.)

Зоран Зарић, конобар из Умчара и активиста СНС-а који је запослен у Водоводу Гроцка каже да он свој посао обавља и да су то само приче које му смештају његове страначке колеге.

  • Не знам како ми тачно пише у решењу, ја мислим провера рада бунара, да те послове обављам, морао бих да проверим. Ја не знам како вама да докажем да сам нон стоп тамо, једино да шаљем фотографије, да се селфирам. Што нико није споменуо Зорана Милићевића из Новог ДСС-а, или неке друге каже Зарић и додаје да свако вече „обилазим ове моје портире и водим рачуна да им се нешто не деси“.

Заборавио је Зарић да му по уговору о раду следује недељни рад од 40 сати, а да обилазак портира и телофонска провера тешко да могу да трају толико дуго. Зарић ипак неће, како сам каже, да се хвали на групи (групе вибер или воцап које користе напредњаци у Гроцкој за комуникацију) својим послом односно оним што је урадио, али ће убудуће морати.

Ко је Зоран Милићевић којег је Зарић споменуо?

Садашњи председник Новог ДСС-а, Зоран Милићевић – Паја добија уговор на „неодређено“ у грочанском водоводу 2018. године.

Жиг инфо је још пред изборе 2016. године писао да је локални ДСС на челу са председником грочанског Одбора Зораном Милићевићем – Пајом у блиским односима са напредњацима, односно тадашњим председником ОО СНС-а Гроцка Драгољубом Симоновићем.

Многи чланови и активисти ДСС-а су оспоравали писање Жиг инфа о тим блиским односима. Блиски односи су се задржали и са садашњим председником ГО Гроцка и ОО СНС-а, Драганом Пантелићем, барем судећи по седницама СГО Гроцка.

Са доласком напредњака у Гроцкој, од 2012. године, у водоводу у Гроцкој запослено је више чланова ДСС-а . Од тог броја , петоро на неодређено и 1. на одређено. Кадрови ДСС-а као што су Миленко Јахура, Веселин Дабетић и други, добијају као награду за учешће у странци запослење за стално у водоводу.

Већина ових радника је и даље запослена у водоводу у Гроцкој, исто толико се готово и не појављује на послу.

Заједничко за Милићевића и Зарића из Умчара јесте чињеница да су обоје у добрим односима са бившим председником ГО Гроцка, Драгољубом Симоновићем, првостепено осуђеног на пет године затвора.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар