Почетна » Умчари: Задружно гајење жита са месним производима

Умчари: Задружно гајење жита са месним производима

Основна делатност Задруге, издавање локала

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Земљорадничка задруга Умчари, основана је још давне 1991. године. Пре две године, у процесу усклађивања организације пословања у складу са Законом о задругама, врши се реорганизација, односно доноси се одлука о изменама уговора о оснивању.

20. нових чланова, задругара закључили су уговор о оснивању Земљорадничке задруге Умчари, чија је основна делатност под шифром 0111- Гајење жита (осим пиринча), легуминоза и уљарица. Како је наведено у Оснивачком акту, циљеви задруге су унапређење производно-економских и других интереса задруге путем повећања и унапређење пољопривредне производње, продуктивности рада и дохотка у области ратарства, воћарства, сточарства, рурарног развоја и заштите животне средине.

 

Земљорадничка задруга Умчари регистрована је и користи објекте на парцели 6458/3 КО Умчари.

Ова парцела, према званичним подацима Републичког геодетског завода Србије, припада Републици Србији, која је формално правно власник, док је Земљорадничка задруга само корисник .

Ако питате мештане Умчара да ли су упознати да у њиховом месту постоји Земљорадничка задруга, врло вероватно ће вам рећи да не. Што је и логично, с обзиром да је на месту задруге дуго година била пољопривредна апотека, док се сада налази једна месара. Од задруге ни трага ни гласа, осим на папиру.

Према документацији до које смо дошли, Земљорадничка задруга Умчари је издала свој простор приватном лицу, а то лице је затим отворило месару. Према уговору,  до којег смо дошли, Земљорадничка задруга Умчари ће рентирање објекта почети да наплаћује тек од следеће године, јер, како пише, власник ће уложити у реновирање изнајмљеног простора. Интересантно је да се у овом уговору не наводи да је задруга власник објекта већ да је „ванкњижни власник“, и да се као такав овај објекат „даје у закуп“ и то на двадесет година.

Према уговору, тренутни власник ће плаћати Земљорадничкој задрузи Умчари цену од 200 евра на месечном нивоу за простор који се састоји од локала површине 42 квадрата, магацина 20 квадрата , ходника 3 квадрата и мокрог чвора од 3 квадрата.

Задружна правила Земљорадничке задруге Умчари не наводе да је овакво изнајмљивање дозвољено, јер је супротно циљевима и основним смерницама пословне политике.

Такође, према важећим прописима и Законима Републике Србије, корисник објекта у којем је држава власник не може исти издавати трећем лицу.

Наши извори наводе да је један од чланова задруге, деда закупца простора, као и да се не зна где је ишао новац од најма пољопривредној апотеци која је на том месту била скоро 15. година.

На званичном сајту АПР-а, не постоје основни подаци контакт форме Земљорадничке задруге Умчари, те нисмо успели да ступимо у контакт са било којим задругаром, како би чули и њихову изјаву поводом овог случаја.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар