Почетна » Због пописа у Ритопеку нас гађају камењем, пуштају керове у двориште

Због пописа у Ритопеку нас гађају камењем, пуштају керове у двориште

Исповест за Блиц

од Други Пишу
0 коментар

„Моју колегиницу су гађали камењем, разноразне увреде су уобичајена сцена, а било је и ситуација када су намерно пуштали псе у двориште да нас престраве“, ово је само пар цртица са чиме се све пописивачи сусрећу на терену од како је 1. октробра почео попис становништва у Србији.

О овим конкретним ситуацијама сведочи нам Ана Стаменковић чији је рејон Ритопек, насеље у предграђу Београда.

Како нам прича, попис напредује „фантастично“ – 140 кућа за 5 дана, с обзиром да је прилично пусто и да је напуштено 60 одсто домаћинстава у овом делу Београда: „Конфигурација терена је ‘супер’, заглавила сам се колима три пута“, саркастична је.

На какве адресе је ишла, најбоље илуструје овај видео испод. Ту се види „улица“ у којој по документацији коју је добила требало да буде неколико домаћинстава. Срећа па је био дан.

– Неки су били добро припремљени, крајње озбиљно су схватили целу процедуру, знали су одговор на свако питање јако прецизно. Опет, други су били изненађени, па су они постављали питања мени, као на пример, „шта неког брига која је квадратуре моје кућа!?“ Ипак, много људи је негодовало, највише због тога јер су мислили да само пописивање траје по неколико сати. Међутим, били су пријатно изненађени када су видели да пописивање четворочлане породице не траје дуже од 40 минута – прича нам Ана Стаменковић.

Њена колегиница је још горе прошла. Доживела је толико стресних ситуација, да је сада у страху од посла који треба да обави.

„Вређали су је и гађали камењем! Заиста има јако непријатних и стресних ситуација, буквално да не пожелите никоме. Због оваквих ситуација мислим да би било боље да радимо у паровима, тако би нам било много лакше – каже Стаменковићева.

„Конфигурација терена је супер, заглавила сам се колима три пута“
Ритопек је насеље у општини Гроцка. Према попису из 2011. било је 2.613 становника. Седамдесетих година испод целог насеља активирало се велико клизиште које је претило да потпуно збрише насеље. Тада је отпочела реализација пројекта пресељења целог насеља ближе Болечу.

Све то је резултурало врло „занимљивом“ конфигурацијом терена, уским и јако стрмим вијугавим улицама које се провлаче између кућа по околним брдима.

– Велика је резућеност насеља, терен се мора обилазити колима, а због стрмих и неасфалтираних улица само прошле недеље заглавила сам се колима чак три пута. Десило ми се и да сам пратећи упутства из пописне документације ушла у улицу где наводно има неколико домаћинстава, а туда не може да се прође ни пешке, а од становника пронашла сам само печурке – прича нам Ана Стаменковић.

Попис становништа Србије почео је 1. октобра, а до 10. октобра је, како је саопштено из Републичког завода за статистику, пописано више од 2,1 милиона грађана.

 

Кристина Радосављевић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen − 12 =