Почетна Локалне вестиГроцка Зелени енергетски преображај: топлотна пумпа као пример добре праксе

Зелени енергетски преображај: топлотна пумпа као пример добре праксе

од admin
0 коментар

Центар за зелену економију Зелених Србије одржао је прву у низу трибина посвећених предлогу Зеленог енергетског преображаја Србије.

У наредном периоду Зелени ће представити низ предлога јавних политика као и практичних решења које ће ићи у правцу повећања енергетске ефикасности и преласка на обновљиве изворе енергије. Овом кампањом желимо да покажемо да је Србија спремна за смањење коришћења фосилних горива, и да ће тај преображај ићи у корист и животне средине и грађана. На првој трибини одржана је презентација примене топлотне пумпе у енергетској ефикасности под називом „Велике топлотне пумпе – Извор енергије грејања и хлађења, пример добре праксе – изведен пројекат (пумпа од 5.5 МW)“.

Директор Центра за зелену економију Горан Митић истакао је да су Зелени Србије у својој политици идентификовали Београд као велико „енергетско губилиште“ због лошег начина употребе енергије. Таква ситуација врло брзо може да доведе сваког појединца и сваког предузетника у безизлазан положај. Митић је истакао да је топлотна пумпа један од могућих одговора шта то значи обезбедити енергију на ефикасан начин. Најјефтинија енергија је она коју нисмо ни морали да произведемо. Поставља се питање да ли имамо одговор на то? Наш зелени енергетски преображај полази од студије случаја. Зелени Србије су препознали да су грађани ти који су предводници у зеленој економији и енергетици, они се налазе пред изазовом очувања својих живота и енергетских заједница. Србија често касни у томе да неке ствари примени у јавној политици. Наш задатак је да кажемо да Зелени имају решења и да то променимо.

Горан Митић је дао је пример стамбене зграде која је напустила даљински систем грејања у Јагодини, која је уз примену топлотне пумпе обезбедила систем и грејања и хлађења уз исту цену. Као пример лоше праксе у Србији навео је јавни објекат Палату Србије која троши енергију мазута само за грејање. Намеће се питање шта је са концепцијом зелене, одрживе енергије? Даљински системи ће изумрети. Јер је немогуће одржати систем који губи 40% енергије у доводу за топлу воду, 20% у одводу и да 45% енергије излази кроз прозоре и станове. Зелени Србије граде енергетски одрживу политику, која се базира на знањима и доступним технологијама и иновацијама и имају решења. Промене у политици су неопходне.

Инж. Ђурађ Чвокић из компаније Energynet је присутнима приказао једну студију случаја са великом топлотном пумпом базирану на близини реке и примени енергије из воде. Он је на примеру града Дуиндорпа у Холандији који је био нерентабилан и трошио пуно енергије на грејање и хлађење показао на који се начин може извести енергетски преображај. Град је извршио грађевинску реконструкцију изолације зграда, која је била предуслов. Потом је уз субвенције државе развио пројекат система грејања и хлађења уз примену обновљивих извора енергије (Северно море). Цена инвестиције је била око 10 милиона евра, а цена уштеде на годишњем нивоу око милијарду евра. Поред економске уштеде и независности од енергената предности овог система је смањена емисија ЦО2, који доприноси развоју климатских промена и ефекат стаклене баште. Примери примене топлотне пумпе карактеристични за наше поднебље су стамбена зграда у Сремској Каменици и Манастир Васкрсења Христова.

Овој трибини су присуствовали и дописници наше редакције, који су закључили да је овакав систем итекакао применљив у нашој општини, поготово систем вода-вода који је могућ због потенцијала Дунава.

Војкан Миленковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар