Почетна » ХОРОР ИГРАОНИЦЕ Пацов шокирао малишане

ХОРОР ИГРАОНИЦЕ Пацов шокирао малишане

од admin
0 коментар

У дечјој играоници у Краљеву девојчица је поред лавиринта за игру пронашла – мртвог пацова. Фотографија је убрзо постала хит на друштвеним мрежама.

После пацова који се гостио у излогу пекаре у Краљеву, тако се још један глодар појавио у близини људи, у овом случају деце.

– Видела сам фотографију, а показала ми је ћерка након што се појавила на Фејсбуку. Одвратно! Чула сам да су деца гледала у мртвог пацова скоро пола сата док нису дошле раднице да га однесу, и то на позив деце. А рекли су деци: „Шта вам је, као да сте видели слона, а не миша?” – испричала нам је мајка Јелена Гавриловић.

Фотографија на којој се види мртви пацов, на поду, испод лавиринта за игру, отворила је још једно питање: Да ли се осим безбедности справа за играње контролише и безбедност од ширења заразе, пошто су и деца и пацови били на истом месту?

– Завод за јавно здравље из Краљева контролише све вртиће Предшколске установе и само једну приватну играоницу, јер једино са њом имамо склопљен уговор. На годишњем нивоу, у зависности од површине објекта, то не би коштало више од 30.000 динара, а наша Служба за дератизацију их четири пута годишње обилази – прича Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље.

 Uginuli glodar pored lavirinta

Начелница Републичке санитарне инспекције Љиљана Милошевић каже да случај појаве пацова у играоници није пријављен њиховој служби и да предузете мере могу ићи и до затварања објекта, али да је пре тога потребно извршити детаљне прегледе.

– Ако нису испоштоване мере дератизације, не постоје уговори с овлашћеним фирмама, нема брисева и решења да је објекат безбедан, онда тешко да би власник могао да има неко оправдање и могле би се наложити мере затварања. Али, ако све то поседује, онда је врло лако могуће да је у потрази за храном глодар ушао у тај објекат, а по његовој конструкцији се то одмах може приметити – објашњава Милошевићева.

Она каже да немају неки посебан план и програм за обилазак дечјих играоница и да то у најчешће раде по пријави.

Град Краљево не спроводи систематску дератизацију, јер наводно никада нема новца у буџету за њу. У том случају, чак и ако имате све регуларне папире о урађеној дератизацији, глодари из објекта прелазе у други у потрази за храном и то је практично немогуће спречити.

Једна дератизација за 15 година

У Краљеву је у последњих 15 година урађена само једна систематска дератизација. Због тога су пацови и мишеви у Краљеву толико намножили, да су излазили и на централно градско шеталиште, чак и у време када су улице пуне људи. По проценама стручњака, само у зони Трга српских ратника, који је срце града, живи између осам и десет хиљада глодара.

Ненад Божовић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар