Почетна » Зајечар: Опет копање и извожење песка са Краљевице, одборници зауставили радове

Зајечар: Опет копање и извожење песка са Краљевице, одборници зауставили радове

од admin
0 коментар

 

Само месец дана од када су у парк шуми Краљевици, која је место окупљања свих Зајечараца, и представља плућа града, примећени људи који на платоу копају и извозе песак на стадион који је у изградњи, и чије су активности копања обустављене након реакције јавности, данас су опет затечени приликом ископавања и извожења песка.

Стадион који се гради у Зајечару један је од шест нових у Србији, који ће бити изграђени уз Национални стадион у Београду. Биће капацитета 8.000 места, мултифункционалан и изграђен по најсавременијим стандардима Европске фудбалске уније (УЕФА).

Наиме, јуче у поподневним сатима грађани су новинару Данаса казали да се на Краљевици опет копа и извози песак, након чега смо обишли поменуту локацију и затекли раднике са камионима и машинама.

Одборници Милош Стојадиновић и Угљеша Ђуричковић, упитали су радника кога су затекли, шта се ту копа и где се песак вози и да ли за то имају дозволу, а он је казао следеће:

„Ја сам обичан радник, да ли имају дозволу то не знам. Ми радимо за стадион од јуче поподне“.

 

Ђуричковић и Стојадиновић, затим су позвали полицију, и пријавили да неко са Краљевице краде и извози песак, док је радник позвао своје надређене.

Једног тренутка појавио се још један камион тако да су са одборницима и новинарима разговарали три радника до доласка надређених као и полиције.

Један од радника је захтевао од новинара да га не снима, али је раднику речено да новинари обављају свој посао.

Приликом разговара са радницима добили смо информације да се песак извози за стадион који је у изградњи, што баца сумњу на изјаву градоначелника од пре месец дана, када је казао да се ради рекултивација земљишта.

Одборник Ђуричковић упитао је раднике да ли имају дозволу за копање и извожење песка са Краљевице, радник одговара да је он само радник.

„Да ли ја имам право да њему тражим дозволу? Ко сам ја да му то тражим?“- казао је радник.

Више пута су радници питали новинаре и одборнике да ли морају да још стоје овде или могу слободно да иду, док су одборници Ђуричковић и Стојадиновић казали да их они не држе овде и да могу да раде шта желе, након чега су два радника напустила локацију.

Радник који је остао на питање одборника Ђуричковића, колико су песка данас превезли до стадиона одговара следеће:

„Па један камион овај велики вози 30 тоне, а пет туре је данас возио. Значи негде око 150 тона само он је даназ возио, а било је и мањих камиона“, казао је радник.

Десетак минута каније појавила се особа која се представила да је извођач радова, који је неколико пута казао да они возе земљу, али и да одвозе песак, али није казао да ли имају уговор, ко плаћа радове, ко их је ангажовао и да ли имају дозволу за то.

Убрзо је дошла и патрола полиције, која је легитимисала извођача радова, а затим су одборници са полицијом отишли до ПУ Зајечар, где су дали изјаве и пријавили копање на Краљевици.

Након изласка из полиције Угљеша Ђуричковић је казао за Данас да су се након месец дана ћутања, опет почели са копањем на Краљевици.

„Месец дана након подношења кривичне пријаве против одговорних за уништавање Краљевице и крађе брда и ћутања тужилаштва, осокољени немуштим поступањем замрлих институција, одговорни су се вратили на „место злочина“ и наставили започето уништавање Краљевице, без дозволе и уз усмен договор са властима. Овога пута смо даље уништавање брзо зауставили и поднели кривичне пријаве у ПУ Зајецар против одговорних. Од полицијских службеника нисмо добили уверавање да ће даље уништавање Краљевице зауставити, те сам ја њима обећао да ако они не могу, ми моземо“, казао је Ђуричковић.

И одборник Милош Стојадиновић се огласио након изласка из полиције, објавом на друштвеној мрежи фејсбук фејсбук, где каже да је заустављен још један покушај незаконитог ископавања на Краљевици.

„Када смо стигли на подручје где је вршено ископавање затекли смо камионе и багер који утоварује песак. Радници су вероватно несвесни да ово иде уживо и сами су признали да се песак одвози на стадион у великим количинама, да не поседују никакве папире, већ да имају само усмену дозволу за ископавање, али нису хтели да кажу ко је издао ту усмену дозволу. Нашом појавом престали су са радовима, ми смо све пријавили ПУ Зајечар, поднели пријаве и нагласили им да од њих очекујемо да даље радове спрече. Ако се не престане са радовима упозорили смо их да ће грађани морати да се организују и сами одбране нашу Краљевицу“, поручио је Стојадиновић.

Подсећамо, 26. јануара примећени су камиони и радници како копају и извозе песак са платоа Краљевице. Локални медији су писали о овом проблему, док се градоначелник Зајечара огласио пар дана касније да се на Краљевици ради рекултивација земљишта.

Из Одељења за комуналну милицију и инспекцијске послове тада су казали, као и градоначелник да се врши рекултивација земљишта, чисти се депонија, а тек треба да се навезе земља како би се касније извршило озелењавање овог дела Краљевице.

Краљевица је брдо, спомен парк-шума и излетиште јужно од центра града Зајечара. То је предео од историјског значаја за општину, који се истиче посебним живописним изгледом природе. Обилата је претежно четинарском шумом.

Такође, позната је и по томе што се ту одржавају традиционалне културне манифестација као што су рок фестивал „Зајечарска гитаријада“, мото скуп, фестивал електронске музике „ЗАЛЕТ“ и много тога.

М.С.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seventeen + sixteen =